Firma A 440 má název podle frekvence 440 herzů, tedy frekvence tónu komorního A, podle něhož se ladí nástroje. Firmu založili otec a syn Jiráčkovi, kteří vyrábějí osobitě vizuální přístroje pro přehrávání vinylových desek. K nim se dnes vracejí zejména nároční posluchači, především pro jejich kvality, které nepřebila ani vlna digitálních formátů.

Gramofony v sobě snoubí kvalitní zvuk a výrazný vzhled 

Gramofony, které chtějí být i krásnými objekty, mají elegantní tvary, při jejich výrobě se používá kov, vzácné dřevo, travertin, barevné sklo a další materiály, které nebyly pro tyto přístroje dříve obvyklé.

Touha vytvořit dokonalý přístroj pro jejich přehrávání Jiráčkovy vedla k finálním produktu. „Přehrávač se jim podařilo povýšit na estetický solitér, který by v interiéru fungoval i bez své funkce," říká Veronika Pařízková z Galerie Kvalitář. Gramofony z firmy A 440 v sobě snoubí kvalitní zvuk s výrazným vzhledem.

Při tvorbě gramofonů sázejí jejich tvůrci na dokonalé řemeslné zpracování 

„Při vložení desky na otočný talíř se v případě gramofonů 440 Audio nosič neuzavírá pod žádné poklopy, ale nechává na odiv kinetický proces kontaktu jehly a točící se desky. Konstrukce gramofonu je odhalená, tedy kostra všech komponentů přístroje je viditelná a zdůrazněná," popsali tvůrci gramofonů princip, díky kterému může posluchač sledovat, jak se vinylové desky pohybují.

Při tvorbě gramofonů sázejí jejich tvůrci na dokonalé řemeslné zpracování a spolupráci s odborníky. Gramofon s tělem z taveného skla vznikl například díky spolupráci se sochařem Kryštofem Rybákem.

Gramofonové desky se opět vydávají 

Gramofonová deska byla od konce 19. století až do 80. let 20. století nejrozšířenějším nosičem zvukového záznamu. Od konce 80. let byla postupně nahrazována kompaktními disky, až byly nakonec gramofonové desky z trhu téměř úplně vytlačeny.

V současnosti se ale opět vydávají, i když především v malých nákladech jako sběratelské edice, popřípadě jsou vydávány nezávislými vydavateli nekomerční hudby.

Čtěte také: Helena Vondráčková: Původně jsem slavit nechtěla, ale okolí mě donutilo