Nadace působí hlavně v oblasti sociální, zdravotnické, vzdělávací a kulturní, příležitostně organizuje nebo podporuje různé počiny i v oblasti lidských práv. Pajer dokumentoval dlouhá léta pracovní i osobní život manželů Havlových a působil jako oficiální fotograf prezidentské kanceláře. Na výstavě je více než sto fotografií zachycujících významné momenty ze života Nadace Vize 97.

Radek Banga.
Nadace Charty 77 ocení muzikanta Bangu a spisovatelku Richterovou

Nadace finančně podporuje české studenty

Nadace Vize 97 vznikla sloučením Nadace Václava a Olgy Havlových a Nadace Vize 97, kterou založila Dagmar Havlová. Václav Havel do nadace vložil 50 milionů korun, v roce 2002 nadace dostala v přibližně stejné výši dar ze zahraničí. Peníze se postupně rozdělují na nákup přístrojů a specializovaného lékařského zařízení pro dětskou onkologii, pro domovy důchodců a na nákup lékařské techniky potřebné k léčení zhoubných nádorů a těžkých nemocí.

Nadace také finančně podporuje české studenty na zahraničních vysokých školách, v sociálním programu věnuje pozornost hospicům, domovům pro seniory, týraným matkám s dětmi a mentálně postiženým lidem.

Naděžda Nováková
Nadace Olgy Havlové udělila ceny za pomoc postiženým

Kromě vybudování kulturního centra Pražská křižovatka patří k projektům nadace také průchod valem Prašného mostu na Pražském hradě. V den narozenin Václava Havla 5. října se udílí Cena Nadace Vize 97 významným domácím i zahraničním osobnostem.