Prohlédněte si fotogalerii ze zahájení výstavy.

Výstava je podle něj jedinečná díky opravdovosti svých exponátů. V Česku se podle něj něco podobného dosud nevystavovalo.

Výstava zavádí návštěvníky do tajemství vesmíru a jeho dobývání. Zkusit si mohou například výcvik kosmonautů a prohlédnou si makety ve skutečné velikosti známých kosmických lodí, originální skafandry nebo makety modulu orbitální stanice, která ukáže život na oběžné dráze. Prostor je dán také české účasti v kosmonautice.

Podle pořadatelů se expozice připravovala rok, otevřena je od půlky března. Do Prahy byla dovezena ve 14 kamionech a rozměrné exponáty sestavoval dva týdny speciální tým. Mezi nejcennější předměty patří kámen z Měsíce. „Organizovali se také různé doprovodné akce, jako byl například Týden s dětmi," konstatovala Lucie Nouzová z agentury JVS Group. Výstavu považuje za úspěšnou, přestože ještě nepřekonala návštěvnický rekord.

Oblíbený Space Camp

Velkou oblibu si podle Nouzové na výstavě vysloužil takzvaný Space Camp. Jde o interaktivní zónu, ve které si návštěvník vyzkouší trenažéry a simulátory pocházející z výcvikových středisek NASA.

Mají tak přiblížit pocity kosmonautů při výcviku i kosmickém letu. Jde například o zařízení nazvané Multi-Axis Trainer, které umožňuje rotaci ve všech osách nebo letecké pilotní simulátory stíhačky F 15 a simulátor přistání raketoplánu.

Lidé si mohou také projít funkční maketou simulátoru pilotní kabiny amerického raketoplánu STS nebo zkusit přistát jako při skutečném návratu z oběžné dráhy. Vystaveno je i lunární vozidlo, se kterým jezdili astronauti po povrchu Měsíce.

S expozicí spolupracovala americká NASA a US Space a Rocket Center.

Čtěte také: Americký astronaut: Na Měsíci jsem si to užíval. Zpátky se mi nechtělo