Vedle promítacích přístrojů z dob počátků kinematografie, filmových plakátů a plánů je součástí expozice funkční biograf s dřevěnými dobovými sedadly.

„Právě 8. a 16. února poslouží jako místo promítání krátkometrážních filmů, filmu Pátá čtvrť a také připravovaného snímku Obraz pražské periferie," řekla mluvčí muzea Olga Šámalová.

Jeden z dokumentů se natáčel v dnes už zrušeném kině 

Mezi krátkými filmy se objeví dokument z roku 1981 Praha Jana Kříženeckého, který je portrétem tohoto průkopníka kinematografie a fotografa mizející Prahy. V dalším dokumentárním snímku Pražské konfrontace z roku 1976 vtipně porovnává Jiří Adamíra na ukázkách němých hraných filmů tehdejší a novou Prahu.

Dokument Magistři smíchu z roku 1978 připomene dva velikány české kinematografie Karla Lamače a Martina Friče, a to ve vzpomínkách jejich současníků i mladších filmařů a herců. Film se natáčel v dnes již zrušeném kině Zvon, jde o poslední vystoupení Jana Wericha na filmovém plátně.

Film představí novodobou historii pražského ghetta

Promítání 16. února doplní režisér Josef Císařovský, který uvede svůj film Pátá čtvrť a představí připravovaný snímek Obrazy pražské periferie. Ten je inspirován fotoscénářem k nerealizovanému projektu Botič potok chudých zakladatele české dokumentární školy Jiřího Lehovce.

Film Pátá čtvrť vypráví o novodobé historii pražského ghetta - dříve Josefova. O svém vztahu k tomuto místu promlouvají z plátna slavní i neznámí rodáci: umělci, lékaři, herci, historici architektury i umění či rabíni.

Čtěte také: Morricone v Praze dirigoval vsedě, publikum aplaudovalo vestoje