Od dvou hodin se uskuteční Hry (nejen) pro seniory. Následovat bude malování mandal a beseda s výtvarnicí a básnířkou Marií Šťastnou. Po celý den se také budou číst ukázky z knih. Návštěvníci se můžou těšit na knižní novinky či výstavu šperků. Knihovnu na Vinohradech založili pracovníci bývalého Pražského ředitelství pošt a telegrafů už v roce 1885. Dnes fond nabízí přes 60 000 knih a 27 titulů časopisů a novin.

Ilustrační foto.
Na Výstavišti začne veletrh Svět knihy

Tunel Mrázovka v noci zavřou, musí si promnout své očiNa úplnou noční uzavírku Tunelu Mrázovka, která je plánována na víkend, upozorňuje Technická správa komunikací. „Důvodem je čištění kamer," informovala Barbora Lišková z centrály společnosti. Tunel bude podle jejích slov mimo provoz od sobotní 23. hodiny do nedělního úsvitu – do páté ranní.

Sídliště Písnice.
KRÁTCE: ČEZ prodá byty v Písnici firmě ze skupiny CIB Group

Parní vlak odveze zájemce na parní víkendJízdy parních vlaků s lokomotivami zvanými Papoušek, které pojedou z Prahy do Lužné u Rakovníka, kde se uskuteční akce První parní víkend v ČD Muzeu, chystají na sobotu i neděli České dráhy. „Po oba dny navíc milovníci železniční historie mohou vyrazit na krátký výlet parním vlakem z Lužné do Stochova, kde bude otevřený prezidentský salonek T. G. Masaryka," připomněl ve čtvrtek Petr Pošta z ředitelství drah. Z Masarykova nádraží vyjíždějí parní vlaky v sobotu i v neděli šest minut po deváté, zpět z Lužné se vrací přesně v 16 hodin. Staví ještě ve stanicích Praha-Dejvice, Praha-Veleslavín, Hostivice, Kladno a Stochov.

Zabezpečování skal nad Vltavou úspěšně pokročiloDo finále se blíží práce na sanaci částí skalního masivu nad silnicí druhé třídy číslo 102 na Praze-západ, jehož nestabilita dlouhodobě představuje hrozbu pro provoz na frekventované komunikaci podél Vltavy. Již v závěru května má společnost Swietelsky stavební dokončit práce na 240 metrů dlouhém úseku u Strnad (mezi Vraným nad Vltavou a Zbraslaví), o měsíc později pak má být hotovo i u Štěchovic na úseku dlouhém 160 m. Sanační práce zahrnují nejen odstranění náletových dřevin a odtěžení nestabilních částí skal, ale také instalaci zpevňujících ocelových sítí kotvených přímo do masivu. Nechybí ani budování ochranných plotů a bariér, zemních valů i betonových zídek, které mají zadržet kameny padající z vyšších částí svahu.
Samovolné padání kamení se bude řešit i jinde – od letošního dubna do prosince příštího roku mají být postupně zpevněny úseky zvětralých skal v celkové dílce 4,5 kilometru. Místa stavby oddělují od silničního provozu masivní betonová svodidla a ochranné sítě. V zúžených místech je provoz řízen kyvadlově pomocí semaforů.

Filmové ateliéry na Barrandově. Ilustrační foto.
KRÁTCE: Barrandovské ateliéry se mohou rozšířit

Sobota zve na výlet za starými autobusy i za pivemVelká sláva pro milovníky veřejné dopravy se na sobotu chystá ve Velkých Přílepech na Praze-západ. Uskuteční se Regionální den Pražské integrované dopravy, který mezi 10. a 17. hodinou nabídne rozmanitý program. Nejen ve Velkých Přílepech, ale také v Úněticích v rámci oslav šestého výročí znovuotevření tamějšího pivovaru. Akce, v jejíž nabídce nechybí třeba jízdy historickými vozidly či promítání filmů s dopravní tématikou, se sice pojí s pivem, je ovšem učena všem návštěvníkům bez rozdílu věku – včetně dětí. Ty může potěšit třeba řetízkový kolotoč nebo skákací hrad. Z Prahy lze do Velkých Přílep nebo Únětic snadno dojet příměstskými linkami 350 či 355, od stanice metra Bořislavka bude možno cestovat nejen posílenou pravidelnou linkou 316, ale v provozu bude i zvláštní autobusová linka s historickým vozidlem. Spojení navazující na příjezdy a odjezdy vlaků bude zajištěno také k železničním stanicím Roztoky u Prahy a Noutonice.

Adiktologické centrum chce nabízet hlavně prevenciAdiktologické centrum, které má především pomáhat boji se závislostmi u dětí a mladistvých, otevřela ve čtvrtek v Těšíkově ulici na Kamýku organizace Drop In. Chce být v kontaktu se školami v okolí, ale také poskytovat podporu občanům, kteří absolvovali úspěšnou léčbu a jejich stav se stabilizoval. Radnice Prahy 12 ve čtvrtek upozornila, že občané nemusí mít obavy ze zvýšeného výskytu osob závislých na drogách. Nové centrum se má zaměřovat především na primární prevenci – tedy na takové aktivity, aby závislost vůbec nevznikla. V centru nechybí ani odborník na virtuální svět a kyberšikanu. Nabídne ovšem pomoc třeba i lidem, kteří sami cítí, že by měli začít řešit svůj problém s alkoholem.

Filmové ateliéry na Barrandově. Ilustrační foto.
KRÁTCE: Barrandovské ateliéry se mohou rozšířit

Trasy jízd tramvají se zkrátí. Kvůli údržbě
Zbystřit musí od sobotního rána pasažéři, kteří chtějí cestovat tramvají v bělohorské oblasti. Kvůli údržbě trati bude od půl osmé ráno do třetí odpoledne mimo provoz úsek Malovanka–Bílá Hora. Linky číslo 22 a 25 jedoucí z centra tak budou mít trasu kratší. Cestujícím poslouží náhradní autobusová doprava X22, která bude jezdit v trase Malovanka–U Kaštanu–Vypich–Bílá Hora.