Velké plány má Národní galerie s Veletržním palácem. Jak včera uvedl ředitel instituce Jiří Fajt, z holešovické budovy se stane hlavní sídlo galerie. S tím souvisí i řada výrazných úprav, které se podepíší na vzhledu domu.

„Máme tři základní motivy, které nám už povolili památkáři. Jedním z nich je možnost zvýšit střechu velké dvorany na úroveň výšky celého objektu," řekl Fajt. Zároveň chce Národní galerie probourávat výstavní patra.

Výraznou úpravou bude i zpřístupnění paláce 

V současnosti je strop jednoho patra vysoký zhruba tři metry. Při odstranění části pater by se dala výška až ztrojnásobit. Díky tomu by se dala vystavovat i vyšší díla.

Třetí výrazná úprava je větší zpřístupnění paláce, které by mělo nastat propojením domu s ulicí. „Jsou tam nešťastně vjezdové rampy, kterými vjíždí auta do podzemí, které fyzicky oddělují objekt od ulice," popsal současný stav prostorů před galerií Fajt. Podle něj by úpravou mohlo vzniknout jakési náměstí podobné tomu u pařížského kulturního centra a muzea Centre Pompidou.

Práce na Veletržním paláci by mohly začít v roce 2020

Jak budou proměny vypadat, zatím není jasné. Na začátku příštího roku chce Národní galerie vyhlásit mezinárodní architektonickou soutěž, z níž vyjde autor všech úprav.

Práce na Veletržním paláci by pak podle Fajta mohly začít na začátku roku 2020. V roce 2023 by pak mohla budova začít fungovat v nové podobě. „Náklady na obnovu budovy odhaduji v řádech miliard korun," dodal Fajt. Kromě stavebních úprav by ve Veletržním paláci měl být v budoucnu mimo jiné depozitář Národní galerie, archiv, knihovna a studovna.

Čtěte také: Dvě výstavy o Chartě 77 zahájí výstavní program NG v roce 2017