Její tvorba byla před rokem, téměř po 20 letech, představena v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře na výstavě Daniela Vinopalová - Monika Immrová - Socha.

Její tvorba zastupuje českou výtvarnou scénu na výstavě v Karlsruhe 

„Docenění se jí dostává právě v těchto dnech, kdy její tvorba zastupuje českou výtvarnou scénu 60. let na výstavě Kunst in Europa 1945-1968 v Karlsruhe, kde bude k vidění do 29. ledna, uvedla Primusová.

Práce Vinopalové jsou na výstavě uvedeny vedle děl známých českých umělců, jako jsou třeba Václav Boštík, Karel Malich, Zdeněk Sýkora, Stanislav Podhrázský, Zorka Ságlová či Karel Černý, ale i vedle světových autorů jako Joseph Beuys, Lucian Freud, Jean Dubuffet či Pablo Picasso.

Její dílo bývá spojováno i s intuitivní akční tvorbou 

Daniela Vinopalová se narodila 16. prosince 1928 v Opavě, po záboru pohraničí se její rodina přestěhovala do Prahy. V 50. letech 20. století studovala na Akademii výtvarných umění v ateliéru Karla Pokorného.

Její tvorba se však v 60. letech profilovala zcela odlišným a osobitým stylem, směřujícím spíše spirituální než racionální cestou. Způsob zacházení s materiálem odkazuje k soudobému proudu informelu, ale její dílo bývá spojováno i s oblastí intuitivní akční tvorby, uvedla historička.

Čtěte také: Chalupeckého cena má finalisty, některé z nich opakovaně