I během letošního ročníku budou moci Pražané navštívit desítky muzeí, galerií a dalších kulturních institucí. Kromě oblíbených a již zavedených objektů jich v sobotu přibude na seznamu dalších pět. Návštěvníci se tak mohou poprvé těšit například na muzeum AMoYA.

Dopravu účastníků Pražské muzejní noci budou opět zajišťovat speciální autobusové linky Dopravního podniku hlavního města Prahy.

Více autobusů

„Vzhled k navýšení počtu objektů jsme i my museli zareagovat navýšením autobusů. Budeme jich vypravovat šedesát dva a pět bude záložních," objasnil na včerejší tiskové konferenci dopravní obslužnost Miloš Trnka z Dopravního podniku.

Autobusy budou vyjíždět od 18.30 z centrálního přestupního bodu, který se nachází na náměstí Jana Palacha. Intervaly se budou lišit podle tras. „Nejmenší interval budou mít linky 3 a 4, autobusy budou jezdit každé čtyři minuty. Naopak linka 10, která bude vyjíždět ze Smíchovského nádraží a pojede ke galerii MeetFactory, bude mít interval čtvrt hodiny," doplnil Trnka. Muzea a galerie se otevřou návštěvníkům v sobotu v sedm hodin večer, ale je potřeba dát si pozor na výjimky. Například do Židovského muzea v Lse dostanete až v půl jedenácté.

Návštěvnost Pražské muzejní noci se v minulých letech pohybovala okolo sto osmdesáti tisíc návštěvnických vstupů do institucí a i letos počítají organizátoři s vysokou účastí.

A kolik můžete stihnout za noc muzeí? „Záleží samozřejmě na tom, jak jsou instituce, které chcete vidět, od sebe vzdáleny. Z předchozích ročníků máme vyzkoušeno, že Pražané zvládnou za večer maximálně čtyři objekty," řekla Ivana Havlíková, koordinátorka sobotní akce.

Koordinátorka Pražské muzejní noci řekla Pražskému deníku: „Na muzejní noc se chodí hlavně kvůli atmosféře"

Mlsné jazýčky si mohou vyrobit fialky

Proč by měli Pražané přijít na Pražskou muzejní noc?

Hlavně kvůli atmosféře. Ta byla na všech předchozích osmi ročnících úžasná a věřím, že tomu tak bude i letos. Navíc na této akci můžete potkat spoustu svých přátel, které jste třeba léta neviděli. A příjemné samozřejmě také je, že se za vstup do muzeí a dalších zpřístupněných institucí neplatí.

Minulý rok se platilo v některých objektech symbolické vstupné. Zůstává to i letos?

Ano, v objektech Pražské informační služby a na Vyšehradě se platí jedna koruna.

Jaké instituce se do letošního devátého ročníku nově zapojily?

Tento rok se poprvé otevřou lidem brány do muzea mladého umění AMoYA, Botanické zahrady hlavního města Prahy, Domu národnostních menšin a Langhans Centra Člověka v tísni.

Doprovodný program je opravdu pestrý. Co byste doporučila našim čtenářům?

Každý má jiné záliby, takže je těžké univerzálně říci, co je z programu nejzajímavější. Obecně ale mohu vyzdvihnout návštěvu MeetFactory v Praze 5, která se bude určitě líbit mladým či Muzeum Policie ČR. Program je letos ale opravdu bohatý, takže věřím, že si každý vybere přesně podle svého gusta.

A jaké tipy máte pro děti a jejich rodiče?

Děti bude jistě bavit program, který pro ně pro připravila například Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy. V Botanické zahradě bude připraven další zajímavý program Jaké je to být netopýrem či v Národním zemědělském muzeu děti mohou vidět, jak se správně stříhají ovečky.

Pro mlsné jazýčky mohu doporučit v Národním pedagogickém muzeu výrobu bonbonů legendárních fialek.

Mohou si Pražané opět přes internet předem naplánovat, do kterých institucí zavítají?

Ano, i letos funguje na internetových stránkách Pražské muzejní noci aplikace Moje muzea. Lidé si mohou označit, které instituce chtějí vidět, uloží si tyto informace a pak si je vytisknou v pohodlí domova.

Tipy Deníku

Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovyvenkovní expozice Jaké je to být netopýrem?

Muzeum Policie České republikydoprovodný program Zločin v přímém přenosu

Letecké muzeum Kbelypřílet historických letounů

Národní pedagogické muzeumvlastnoruční výroba papíru

Národní muzeumnoční fyzikální rej

VERONIKA CÉZOVÁ