Sjede se na ni asi 55 filozofů z Belgie, Francie, Maďarska, Itálie, Polska a Slovenska. „Rozhodli jsme se překonat stereotypní obrázek o filozofech jako nějakých broucích, co jsou pohrouženi do zešeřelých studoven a mluví jenom mezi sebou nesrozumitelným jazykem nebo v odborných časopisech, vylákat je ven a dát jim hozenou rukavici.

Většina z nich se má totiž vyslovit jenom v 15 minutách a představit svou pozici srozumitelně širokému publiku," řekl pořadatel akce Ondřej Švec z Ústavu filozofie a religionistiky na Univerzitě Karlově.

Etika i politika 

Témata se budou týkat současných problémů etických i politických, současného člověka, obrazů, které ho ovlivňují v myšlení a rozhodování i pohledů do mozku pomocí elektromagnetické rezonance. „Takové otázky, které filozofové řeší nějakou přísnou konceptuální analýzou a mohly by zajímat co nejširší publikum," poznamenal.

Lidé se mohou na akci setkat s filozofy Etiennem Balibarem, Antoniem Negrim a Miroslavem Petříčkem, Jiřím Přibáněm a Janem Sokolem, ale také osobnostmi zabývajícími se uměním. Organizátorem akce je platforma pro výzkum ve společenských vědách, kterou tvoří Univerzita Karlova v Praze, Akademie věd ČR a CEFRES – Francouzský ústav pro výzkum ve společenských vědách.

Čtěte také: Fulghum chce na turné Listování blíže poznat Čechy mimo Prahu