Dvanáct nejznámějších her Shakespeara převyprávěla ilustrátorka a autorka knih pro děti Fučíková pro mladé čtenáře a jejich rodiče. „Shakespearovy hry nás oslovují především tím, že vyprávějí strhující příběhy," píše Fučíková v úvodu knihy. „Jsou zrcadlem lidských vášní, proher i vítězství. Shakespeare ve svých hrách jen málokdy použil původní zápletku, většinou se opíral o zprostředkovaná vyprávění, o záznamy z kronik, nebo dokonce o cizí díla. Mistrovsky je však pospojoval, doplnil o nové podrobnosti a scény proložil zásadními monology," dodala.

Hry by měly oslovit především starší školní děti

Autorka nezkoumá Shakespearův život ani autorství všech jeho her. Podává však obraz Shakespearovy doby. Hry převyprávěla tak, aby oslovily především starší školní děti.

Kvůli nim hry doplnila o krátká vyprávění o životě v Shakespearově době. Čtenáři se dozvědí o královnách a králích, o šermířích i chůvách, o válkách, popravách, výchově, zábavě, o zámořských výpravách i o nemocech.

Publikace je první z nové ediční řady

Jádro knihy tvoří převyprávění Shakespearových nejznámějších her, které autorka uspořádala podle data vzniku. Knihu otevírají rané hry Zkrocení zlé ženy a Romeo a Julie. Následuje série komedií psaných na zakázku: Sen čarovné noci, Mnoho povyku pro nic, Jak se vám líbí a Benátský kupec.

Tragédii Hamlet napsal Shakespeare po smrti svého syna. Následuje Večer tříkrálový a poté truchlohry Othello, Macbeth a Král Lear. Poslední hrou výběru je báchorka z tajemného ostrova nazvaná Bouře. Shakespeare se v ní loučí s divadlem i se svým pozemským bytím.

Výpravná publikace je první z nové ediční řady Vyšehradu Největší dramatici. Následovat by měli Jean-Baptiste Poquelin (Moliére) a Anton Pavlovič Čechov.

Čtěte také: Multimediální umělec Milan Cais vystavuje v dejvické Ville Pellé