V neděli „okupovali" Staroměstské náměstí, poté se vystupující umělci setkali na jevišti Malostranské besedy, kde uvedli ukázky svých show a lákali diváky, aby přišli do jednoho ze sedmi divadel na Malé Straně, řekl mluvčí přehlídky Petr Vodseďálek.

Premiéru si například odbyla australská hvězda beatboxu Tom Thum, jehož video na youtube zhlédlo přes 16 milionů lidí, stejně jako jihoafrický iluzionista Stuart Lighbody se svou oceňovanou show IIuzorium.

Zdroj: Youtube

„Tento týden se v Praze poprvé představí americká produkce hry Václava Havla Vernisáž, kterou ve Washingtonu nastudovala tanečnice a performerka Miřenka Čechová, a dojde i na premiéru muzikálu Odpoutaný Vaněk. Ten připravila americká režisérka Susan Galbraithová, vůbec poprvé byl uveden nedávno ve Washingtonu," dodal Vodseďálek.

V americkém pojetí Vaněk zpívá, tančí a rozjímá

Odpoutaný Vaněk je originální hudebně-divadelní dílo, které čerpá výrazovou inspiraci ze stylu amerických muzikálů a němých grotesek. Objevuje se v něm Havlův oblíbený literární hrdina Ferdinand Vaněk. Skoro až groteskně nevinný pozorovatel odcizené společnosti si představuje, jaký je asi život mimo vězení, jenže zjistí, že i na svobodě se může člověk cítit spoutaný. V americkém pojetí Vaněk zpívá, tančí a rozjímá.

„Chtěla jsem, aby americké publikum pochopilo, čím Václav Havel procházel, zvlášť během pobytu ve vězení. A protože jsme v Americe, přizpůsobili jsme i formát," vysvětlila autorka a režisérka představení Susan Galbraithová, proč má představení muzikálovou podobu.

Hudbu složil Maurice Saylor, který se při komponování inspiroval zlatou érou amerických muzikálů a němých filmů.

Jako každý rok uvádí Fringe festival Praha i Queer večery, během nichž se představují umělci zastupující sexuální menšiny. S humorem, ironií a nadsázkou vypráví o vlastních zkušenostech a životě. John Arthur Sweet (Kanada) vystoupí s představením Erect but unstable (Ztopořený, ale ne na dlouho) v Kavárně 3+1.