Hudebního nastudování se ujal dirigent Jan Chalupecký, choreografii připravil Jan Kodet. Nesmrtelnost Offenbachově operetě zajistily efektní melodie, jiskřivé dialogy a v neposlední řadě i slavný kankán, který se stal hudebním symbolem Paříže. „Je to nádherné a stále aktuální dílo plné veselých chytlavých melodií pro všechny od pana doktora přes profesora z Akademie věd až po tetu z Nymburka," uvedl dirigent Chalupecký.

Petr Pelzer.
Ve věku 76 let zemřel herec Národního divadla Petr Pelzer

Režiséři se snažili ctít myšlenku autora

Režiséři nového nastudování slavné operety se podle svých slov snažili ctít myšlenku autora, jejíž původní text je ale pro dnešního diváka málo srozumitelný. "Sám Offenbach zde vytvořil řadu verzí, a tak by mu jistě nebyl proti mysli náš posun. Inscenaci koncipujeme jako parodii na Evropskou unii," prozradili bratři Cabanové.

Hlavních rolí se v alternacích ujmou Josef Moravec a Richard Samek (Orfeus) a Lenka Pavlovič s Janou Siberou (Eurydika). Kostýmy představení navrhla výtvarnice Simona Rybáková.

Operetu Orfeus v podsvětí na libreto Hectora Crémieuxe a Ludovica Halévyho uvedl Offenbach v Paříži v roce 1858. Pražské publikum se provedení díla dočkalo o pět let později v tehdejším Královském zemském českém prozatímním divadle.

Kaple sv. Jana Křtitele v Holyni.
Barbara Benishová poukazuje na boj indiánů proti ropovodu