Zahájení výstavy se zúčastní ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), který je současně předsedou sdružení, a kardinál Dominik Duka. Výstava bude v Emauzích přístupná veřejnosti od pondělí 27. února do konce března, od dubna pak bude putovat po republice.

Čtěte také: Na místě zničené galerie na Smetanově nábřeží vzniká nová

Měli bychom vidět osudy konkrétních lidí, uvedl Sobotka 

Patronem výstavy je premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle něhož rozšíří povědomí o křesťanském odporu proti nacismu. „Když se zabýváme tragickou historií druhé světové války, neměli bychom vidět jen Čechy a Němce, ale zejména osudy konkrétních lidí. Myslím, že až pak si často uvědomíme skutečný rozměr lidského neštěstí, které nacistická diktatura přinesla, odvahu těch, kteří se rozhodli se jí vzepřít, a oběti, které museli přinést," uvedl.

Ekumenický spolek je sesterskou organizace Ackermannovy obce

Ekumenický spolek Sdružení Ackermann-Gemeinde vznikl na počátku roku 1999 v České republice. Klade si za cíl přispívat ke konstruktivnímu utváření budoucnosti Evropy s vědomím společných dějin Čechů a Němců. Vychází z křesťanských zásad.

Je sesterskou organizací německé Ackermannovy obce, která vznikla v roce 1946 jako katolické kulturní sdružení z okruhu odsunutých Němců. Název obce je odvozen od literárního díla ze 14. stol. "Ackermann aus Böhmen" (Oráč z Čech), které sepsal Jan ze Žatce, rodák ze západních Čech.