Ferda Mravenec v muzikálu na motivy pohádek spisovatele a ilustrátora Ondřeje Sekory prožije podle tvůrců nová dobrodružství, milostný románek s Beruškou a řadu komických situací.

„Pro mě je Ferda Mravenec něco jako Čapkovo Ze života hmyzu, představení děláme trochu v nadsázce, občas přeháníme, aby se zabavili nejen děti, ale i jejich rodiče," uvedl režisér muzikálu Libor Vaculík, který má za sebou úspěšné muzikálové inscenace Tři mušketýři, Kat Mydlář, Romeo a Julie nebo Angelika.

Texty napsali Čort a Kopta 

V hlavní roli Ferdy Mravence se budou střídat herec a zpěvák Aleš Slanina a zpěvák chlapecké kapely New Element Vojtěch Drahokoupil. O texty písní se postarali Vladimír Čort a Václav Kopta.

„Děláme muzikál pro celou rodinu. Primárně je napsaný pro děti od tří do deseti let, ale svojí formou, novým hudebním zpracováním a režijním a choreografickým pojetím Libora Vaculíka osloví rovněž rodiče a prarodiče těchto dětí," sdělil autor hudby Wronka.

Ledecký si přizval ke spolupráci amerického režiséra Johansona 

Titulní postavou muzikálu Iago je zloduch z dramatu Williama Shakespeara Othello, který se stal symbolem lásky, zničení ďábelskými intrikami a chorobnou žárlivostí. Autor hudby a textů Ledecký si ke spolupráci na této inscenaci přizval amerického režiséra a choreografa Roberta Johansona, který se zhostil režie. Tradiční drama je přeneseno do současnosti.

„Pracovat s Robertem Johansonem je pro každého, kdo má rád divadlo, čistá rozkoš. Nepotkal jsem zatím režiséra, který by při zahájení zkoušek přesně věděl, co a jak se bude zkoušet o tři týdny později. Má vše promyšlené do nejmenších detailů," konstatoval Ledecký.

Další obsazení vzejde s konkurzů

Titulní roli si zahraje přímo autor Ledecký. Role Othella se ujme slovenský zpěvák vítěz Česko Slovenské Superstar Lukáš Adamec, Dominika Richterová se přestaví v roli Desdemony. David Gránský ztvární Michaela Cassia. Další obsazení vzejde z právě konaných konkurzů.

Ledecký hrál v několika muzikálech, některé (Hamlet, Galileo) sám složil. Hamlet měl od roku 1999 včetně zahraničí přes 1300 repríz. Pražská premiéra Iaga byla původně stanovená na 13.února 2014, producentům však vypadl hlavní partner. Dílo poté uvedli v Bratislavě.