Patrně nejhranější tuzemská vánoční skladba Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby, známá jako „Rybovka", zazněla v podání souboru Praga Sinfonietta pod vedením dirigentky Miriam Němcové. Pěvecký partů se ujali členové Opery Národního divadla a dalších sborů. Mimo jiné vystoupili sopranistka Jitka Soběhartová, altistka Lenka Šmídová, tenorista Petr Horák a bas Pavel Horáček. Publikum všech generací odměňovalo vystupující potleskem už mezi jednotlivými částmi díla, které bylo poprvé uvedeno před 215 lety při půlnoční bohoslužbě z 24. na 25. prosince 1796 v katolickém kostele ve Starém Rožmitále na Příbramsku.

„Je to nádherné a ke kouzelné atmosféře přispívají i osvětlené historické domy na náměstí," uvedl jeden z anglicky hovořících přítomných turistů. Mnoho dalších lidí na náměstí dalo před poslechem „Rybovky" přednost občerstvení u stánků s horkými nápoji a klobásami.

Na "Václaváku" zpěv, dudy a basa

Klidnější atmosféra panovala na Václavském náměstím, v jehož dolní části zůstala řada stánků zavřených, stejně jako některé restaurace. U sochy svatého Václava skupinka lidí zapalovala svíčky na památku před rokem zesnulého exprezidenta Václava Havla. Náměstím se potulovalo několik skupinek bezdomovců s alkoholem v ruce.

Bohoslužbu v horní části Václavského náměstí celebroval farář Antonín Klaret Dabrowski z Řádu menších bratří Františkánů. Provázely ji vánoční zpěvy s dudy a basou.

Akce byla již podruhé součástí nové tradice vánočních trhů s programem s názve, Václavské Vánoce, která se koná do 30. prosince. Ve stáncích s občerstvením je možnost zakoupit nápoje do speciálních hrnečků malovaných dětmi, kterým pomáhá Nadace Artevide nebo žáky Střední, základní a mateřské školy pro sluchově postižené Výmolova. Výtěžek z prodeje je určen na podporu těchto organizací.