Filmaři za sebou mají dvaadvacet natáčecích dní. Dnešní označil spoluproducent snímku David Ondříček vzhledem k účasti dvou stovek komparzistů za zatím nejnáročnější. Už jenom zisk povolení natáčet v Resslově ulici označil za zázrak. Na ulici vznikají externí záběry, dramatické finální scény z krypty kostela vznikaly v barrandovských ateliérech.

Natáčení filmu začalo na konci července v lesích ve Vojenském újezdu v Brdech. V rekordních vedrech se natáčely zimní záběry, kdy parašutisté po seskoku na území protektorátu odjíždějí zmapovat situaci v Praze a připravují svou další činnost. Iluzi zimní krajiny pomohl vytvořit umělý sníh z celulózy.

„Režisér Sean Ellis je opravdu kultivovaný a líbí se mi, že film točí s obrovským respektem jak k události samotné, tak k filmu Atentát Jiřího Sequense. Některé klíčové záběry jsou dokonce velice podobné v Atentátu i v Anthropoidu. Ellis má snímek Atentát strašně rád, ale ten svůj film se snaží udělat tak, aby byl co nejvíce přístupný současnému divákovi," řekl ČTK Ondříček. Podle jeho názoru bude Ellisův snímek ještě autentičtější.

Historické události jsou zjednodušeny

Také odborný poradce snímku Anthropoid Zdeněk Špitálník z Vojenského historického ústavu Praha považuje film Atentát za velmi vydařený. „Ale mimo Čechy a Slovensko ho téměř nikdo nezná, zatímco film Anthropoid je primárně určený zahraničnímu publiku," podotkl s tím, že Anthropoid je příběhem československých parašutistů inspirován, ale nejde o přísně dokumentární film. Některé historické události jsou podle něj s ohledem na zahraničního diváky zjednodušeny.

„Ze scénáře je velice silně cítit, že bude holdem hrdinství parašutistů a snaží se například ukázat, co vojáci cítili, když se dozvěděli o vypálení Lidic," sdělil Špitálník.

Režisér Ellis obsadil hlavní role parašutistů Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka herci Cilianem Murphym a Jamie Dornanem, hvězdou kasovního trháku Padesát odstínů šedi. Gabčíkovu partnerku Lenku Fafkovou hraje Aňa Geislerová. Partnerkou Jamieho Dornana je Charlotte Le Bon známá z filmu Láska na kari. Režisér a scenárista Ellis se proslavil krátkým filmem Cashback (2004), komediální miniaturou z noční směny jednoho supermarketu, s níž se každý zaměstnanec vyrovnává po svém. Snímek nominovaný na Oscara se stal o dva roky později základem celovečerního stejnojmenného fil­mu.