Dramatický příběh Toufarova života se odehrál na přelomu 50. let minulého století. Kněze číhošťského kostela, kde se údajně hýbal kříž, zatkla komunistická Státní bezpečnost a následně případu využila k ideologické kampani proti církvi. Toufar při výsleších zemřel.

Čtěte také: Toufar byl pro komunisty nepřítel. Měl autoritu a šla za ním mládež

Jde o kombinaci komiksu a dobových pramenů 

„Komiks zasazuje příběh kněze umučeného Státní bezpečností do širších souvislostí, a nabízí tak vhled do klíčových období české poválečné historie," uvedl jeden z jeho autorů, historik a didaktik Kamil Činátl.

Činátl přirovnal sešity k archivnímu kartonu, v němž jsou uloženy prameny, nebo k vyšetřovacímu spisu, kde policisté shromažďují důležité informace a důkazy k případu, který řeší. Materiál by měl podnítit samostatnou práci dětí v hodinách dějepisu a rozvíjet kritické myšlení nejen o historii. Testování na středních školách ukázalo, že kombinace komiksu a dobových pramenů je vhodná i pro žáky a žákyně, které tradiční frontální výuka dějepisu nezaujala.

Komiks nabízí volnější formát

Komiks je výsledkem spolupráce týmu z Oddělení vzdělávání Ústavu pro studium totalitních režimů s výtvarnicí Juliánou Chomovou, která za svou komiksovou tvorbu a knižní ilustrace získala řadu ocenění.

„Komiks nabízí volnější formát, který se skládá z několika listů a souboru pramenů určených k rozstříhání. Jednotlivé obrazy jsou sice označeny čísly, ale jejich pořadí je libovolné. Vznikne tak pracovní sešit, který nepředkládá pevně dané vědění, ale vyzývá čtenáře a čtenářky k tvůrčímu dialogu," uvedl člen autorského týmu Čeněk Pýcha.

Kříž se údajně pohnul ještě na Boží hod a v postní době 

Takzvaný číhošťský zázrak se odehrál třetí adventní neděli 11. prosince 1949. Při mši v kostele se při kázání faráře Toufara několikrát pohnul půlmetrový kříž umístěný na hlavním oltáři. Událost prý vidělo asi 20 svědků. Kříž se pak údajně pohnul ještě na Boží hod a v postní době. Historici se dodnes neshodnou v tom, co se tenkrát vlastně stalo.

Zvěsti o zázraku v kostele se mezi lidmi rychle rozšířily a v lednu 1950 faráře zatkla Státní bezpečnost, která ho odvezla do Jihlavy a poté do Valdic, kde Toufar po krutém mučení 25. února 1950 zemřel.

Tělo kněze bylo nedávno exhumováno

Za podíl na týrání Toufara byl v roce 1999 odsouzen vyšetřovatel Ladislav Mácha. Tělo kněze bylo nedávno exhumováno v souvislosti se snahami české katolické církve o jeho blahoslavení a svatořečení.