Inscenace v podání anglicky mluvících herců Isobel Pravda a Saula Reichlina má navíc ve Spojených státech výborný ohlas: představení uváděná osmkrát týdně jsou plná a končívají potleskem diváků vestoje.

Hra českých autorů Lucie Kolouchové, Tomáše Hrbka a Daniela Hrbka, který inscenaci zároveň zrežíroval, posbírala už i první recenze. Ty se o hostujícím titulu ze Švandova divadla vyjadřují s uznáním, respektem i nepředstíraným nadšením.

Sérii dobrých ohlasů na hru The Good and the True odstartovalo nadšené hodnocení na jednom z nejčtenějších serverů theatremania. Ten vystoupení označil jako „triumf“. Inscenaci se věnoval 
i časopis New Yorker a v jinak spíše přísném deníku New York Times vyzdvihli v příbězích obou protagonistů „bohatství jedinečných a působivých detailů“.

Celkově uznalý rozbor se pak na webových stránkách deníku stal vůbec nejčtenější recenzí týdne. „Fakt, že 
o nás projevily zájem listy jako New York Times nebo New Yorker, je pro další osud produkce nesmírně důležitý,“ říká režisér a spoluautor hry Daniel Hrbek. „Konkurence je tu velice ostrá, slavná jména tu hrají takřka na každém rohu, 
a každá lichotivá zmínka se proto nesmírně cení,“ pochvaluje si.

Návrat do Spojených států amerických

Smíchovské Švandovo divadlo má i díky dobrým recenzím už teď jisté, že se do Spojených států podívá znovu. 
V červnu příštího roku hru The Good and the True uvede největší světový festival židovského divadla.

„Po návratu z New Yorku do Prahy budeme jednat o spolupráci Švandova divadla s Ernst Deutsch Theater v Hamburgu, v plánu je také společný projekt s izraelskými divadelníky. A přihlásilo se i několik amerických producentů, kteří by rádi The Good and the True zahráli i na jiných místech Spojených států,“ vypočítává rýsující se možnosti Daniel Hrbek

Inscenace The Good and the True by se měla hrát i v České republice: jednání se nyní vede o uvedení východočeském Potštejně, kam se Hana Pravdová během okupace uchýlila se svým prvním manželem Sašou - mladý židovský pár tu marně doufal přežít válečné útrapy.

Česká verze hry pod názvem Šoa se Zuzanou Onufrákovou a Miroslavem Hruškovou zůstává také stále na repertoáru Švandova divadla: 
v nové sezóně 2014 - 2015 bude poprvé na programu už 25. září.

Hra The Good and the True se hraje v divadle DR 2 na Union Square od 24. července až do letošního 14. září. Celkem Švandovo divadlo v New Yorku odehraje 55 představení.

Ohlas u brooklynské židovské komunityK zájmu o hru přispívá i napjatá mezinárodní situace: hra The Good and the True napsaná podle dvou skutečných životních příběhů totiž vypráví o stále aktuálních tématech, jako je válka, rasismus, vyvražďování celého národa i o tom, jak může bezbranný jedinec uniknout téměř jisté smrti.

„Hodně na nás chodí lidé z brooklynské židovské komunity, jejichž prarodiče nebo rodiče měli ještě holocaustem osobní zkušenost. Ti reagují velice vřele a v divadle zůstávají i po skončení představení, aby s námi mohli diskutovat. Citlivě vnímají všechny projevy antisemitismu v Evropě a také o situaci v České republice mají dobrý přehled - neušlo jim třeba, že v Praze je teď nový vrchní rabín," říká Daniel Hrbek.

Právě generace vnuků a vnuček těch, kteří holocaust přežili a mezi jejichž potomky patří i sám režisér Hrbek, se o osudy svých předků živě zajímají a chtějí o nich podat zprávu. Prvorepublikovou herečku Hanu Pravdovou hraje její skutečná vnučka, britská herečka Isobel Pravda. Představení v divadle DR 2 navštívil také vnuk sportovce Miloše Dobrého, současný předseda Federace židovských obcí Petr Papoušek.