Součástí večera v multikině Cinestar Anděl bylo odevzdání výtěžku z šesti projekcí Klubu nemocných cystickou fibrózou. Toto občanské sdružení pečuje o lidi s nevyléčitelnou nemocí postihující zejména dýchací a trávící systém. „Vybraných 32 tisíc korun půjde na inhalátory, cévky a roušky, které nemocným pomůžou prodloužit život," uvedl prezident přehlídky Fero Fenič.

Vyhlášeny byly i výsledky soutěže určené snímkům natočeným amatéry na mobil a tablet. První cenu získal film Hra peněz, který společně režírovali patnáctiletí Barbora Skoumalová, Agáta Paličková a Petr Polák z Olomouce.

Soutěž Nová Evropa zaměřující se na první a druhé snímky talentovaných režisérů se konala posedmé. Hlasování 33členné poroty, jejímž čestným předsedou byl oscarový kostýmní výtvarník Theodor Pištěk, nebylo jednoduché. Jen s malým odstupem za vítězem skončil polský snímek Život je úžasný.

Cenu spojenou s finanční částkou 5000 eur (137 tisíc korun) předal Pištěk tvůrci vítězného snímku Maximilianu Hultovi, který ho natočil ve švédsko-islandské koprodukci. „Je to pro mě velká pocta. Děkuji organizátorům za pozvání, že jsem mohl svůj snímek v Praze představit, i porotě," řekl oceněný filmař. Jeho dík patří i všem, kteří s ním na filmu spolupracovali.

Stejná částka připadne případnému distributorovi, který film uvede do českých kin.

Isaach de Bankolé poděkoval všem režisérům, se kterými dosud pracoval. Cenu Kristián, pocházející z dílny Olbrama Zoubka, označil za nádherné umělecké dílo.

141 filmů z šesti desítek zemí

Festival byl zahájen 20. března a uvedl celkem 141 filmů z šesti desítek zemí, které zhlédlo 61.500 návštěvníků, což je oproti loňsku mírný nárůst. V úvodu byl Kristián udělen legendě polské kinematografie Andrzeji Wajdovi; cenu za něj převzal herec Robert Więckiewicz, představitel titulní role jeho filmu Walesa: Člověk naděje. Dalším laureátem se stal ředitel Berlinale Dieter Kosslick.

Letošní Febiofest, který se konal pojedenadvacáté, zakončila předpremiéra výpravného filmu Ranhojič natočeného podle knihy Noaha Gordona. Epické dobrodružství z 11. století o počátcích lékařství vstoupí do českých kin 8. května. Slavný Ben Kingsley v něm ztvárnil učence Avicenu, k němuž do Persie přijíždí mladík z Evropy, aby se z potulného ranhojiče stal skutečným léčitelem. Na plátně se dále objeví Tom Payne, Stellan Skarsg?rd, Olivier Martinez a Emma Rigbyová.

Od 31. března se konají regionální ozvěny Febiofestu ve 13 městech, které nabídnou 106 projekcí.