Festival Tanec Praha má nedělí za sebou první čtvrtinu, potrvá do 28. června a zavítá do téměř dvacítky českých měst a obcí. Nedělní večer zahájila krátká choreografie nazvaná Faun, na níž také pracovaly skupiny 420people a Eastman. Vychází z Faunova odpoledne, což je vedle premiéry Svěcení jara nejspíš nejznámější dílo proslulého tanečníka Václava Nižinského z roku 1912.

Plakát představení Fractus V.
Představení o potřebě svobody slova zahájilo festival Tanec Praha

Nižinský byl kritizován 

Fauna si vybral Sidi Larbi u příležitosti 100. výročí Ballets Russes, slavného ruského baletního souboru z počátku 20. století, a k fenomenálnímu tanečníkovi přidal ještě éterickou Nymfu. Tančili je Václav Kuneš a Nicola Leaheyová.

Nižinského Faunovo odpoledne patří k dílům, která dala počátky výrazovému tanci, vyhraňovala se vůči klasickému baletu a naznačila, kam se bude moderní tanec ve 20. století ubírat. Nižinskij byl za hloubku svého prožitku na scéně vzhledem k dobovým konvencím kritizován, některé hlasy jeho výkon označovaly za stylizovanou masturbaci.

Min Tanaka
V Arše vystoupí tanečník Min Tanaka s inscenací o lidském těle

Cherkaoui patří ke špičkám současného tance 

Larbiho Faun je současný, živelný, bezstarostný, stále napůl zvíře a napůl člověk. Debussyho hudba je inspirací i pro současného skladatele, Brita Nitina Sawhneyho, který jí dává další dimenzi. Tanečníci ve svém projevu stále ztvárňují nesmrtelné archetypy, používají ale zcela současný taneční jazyk. Faun v podání Kuneše a Leaheyové je něžným duetem, plným intimní komunikace, jemné erotiky, dobývání i odevzdání se.

Jednačtyřicetiletý Sidi Larbi Cherkaoui patří ke špičkám současného tance, spolupracoval s Keirou Knightleyovou, Benedictem Cumberbatchem nebo pařížskou operou. Na festivalu Tanec Praha vystoupil už v roce 2011 s představením Sutra, do kterého zapojil šaolinské mnichy. A při něm se setkal s tanečníkem, choreografem a zakladatelem skupiny 420people Václavem Kunešem. V nové inscenaci tančili členové souboru 420people Francesca Maria Amante, Mabrouk Gouicem, Nemo Oeghoede, Vojtěch Rak, Antonin Rioche a Filip Staněk.

Plakát představení Fractus V.
Tanec Praha uvede slavného choreografa s dílem pro český soubor