Jedním z témat veletrhu je kniha jako objekt, což může podpořit i světový trend návratu k tištěným knihám a stagnace či postupné snižování počtu prodaných elektronických knih. V Británii loni tržby z prodeje elektronických knih klesly o 17 procent, zatímco knížky se prodávaly o sedm procent lépe, dětské dokonce o 16 procent.

Svět knihy. Ilustrační foto.
Veletrh Svět knihy se rozšiřuje, představí evropská města

Lidé mají rádi kuchařky v pevné vazbě

A obdobná čísla hlásí vydavatelé i v USA. Lidé mají rádi také třeba kuchařky v klasické pevné vazbě, ilustrované knihy jsou oblíbenější tištěné a knížka jako dárek je působivější v klasické verzi než v digitální.

„Tendence je celosvětová. Samozřejmě v ČR jsme v určité zpožděné fázi," řekla tajemnice Svazu českých knihkupců a nakladatelů Marcela Turečková. Data o celkovém objemu trhu s elektronickými knihami ale má svaz nejčerstvější z roku 2015, kdy stále ještě rostl a dosáhl asi 106 milionů korun včetně DPH. Činil tak 1,38 procenta na celkovém obratu českého knižního trhu, který svaz ve své výroční zprávě odhadoval na 7,5 miliardy. Z nově vydaných knih bylo v roce 2015 osm procent k dispozici i v elektronické formě.

Svět knihy. Ilustrační foto.
Svět knihy ocení překladatele a bohemistu Edgara de Bruina

Hlavní téma veletrhu je Genius loci v literatuře 

K termínu Světa knihy většina tuzemských nakladatelů směřuje své jarní knižní novinky. Přijede také řada zahraničních autorů, letos k těm nejznámějším patří irský spisovatel John Boyne, izraelský autor knih pro dospělé i pro děti Uri Orlev, polský a v Česku dobře známý novinář a spisovatel Mariusz Szczygiel nebo ve Švýcarsku žijící spisovatelka Corinne Hofmannová, autorka bestselleru Bílá masajka.

Hlavní téma veletrhu je Genius loci v literatuře. Spisovatelé a literární vědci přijedou z devíti měst, která mají titul Kreativní město literatury UNESCO, stejně jako Praha. Svět knihy, který každoročně navštěvuje až 40 tisíc lidí, má letos nového ředitele Radovana Auera.

Auerovi se podařilo přilákat na veletrh zpět malé nakladatele 

Právě proto, že vysoká návštěvnost činila někdy pobývání v obou křídlech Průmyslového paláce nepříjemným, přesouvají se letos některé pořady mimo hlavní objekt, například do blízkého Lapidária.
Auerovi se podle jeho slov podařilo přilákat na veletrh zpět malé nakladatele, kteří také třeba kvůli údajně vysokým poplatkům neměli o veletrh dříve zájem. Letos k tradičním velkým vystavovatelům tedy přibude celý pavilon menších nakladatelství, v něm se představí třeba Akropolis, Dauphin, Baobab, Labyrint, Maťa, Meander nebo Torst.

Spisovatelka Olga Černá.
Kniha To je Praha získala na festivalu v Boloni čestné uznání