Jan Holec studuje na DAMU třetím rokem režii, Šárka Mikesková je na stejné škole v prvním ročníku magisterského studia v oboru produkce. Před rokem společně ještě s Václavem Hodonickým, studentem druhého ročníku produkce DAMU, založili soubor Divadlo Spektákl, který umožňuje studentům herectví předvést své umění před diváky dříve, než opustí hereckou školu.

„Chtěli jsme tvořit vlastní věci i mimo studijní povinnosti, ale zároveň pod hlavičkou školy,“ popsal motivaci k založení studentského souboru Šárka Mikesková. Na svém kontě mají dosud tři hry, nyní vytvářejí čtvrtou a chystají se také na české i mezinárodní divadelní festivaly.

S mladými tvůrci jsme se sešli záhy po březnovém uvedení nejnovější inscenace „Maryšo! Evo! Dom!“ ve Studiu Švandova divadla na Smíchově. „Hru jsme vytvořili jako klauzurní práci k ukončení semestru. Spolu s budoucími herci spolupracujeme od počátku studia na DAMU, příští rok nás čeká uvedení první absolventské inscenace v Divadle DISK,“ řekl na úvod režisér představení Jan Holec.

Připomněl také, že šlo o premiéru hry mimo prostory DAMU, pro mnohé herce tak znamenala první ostrou zkoušku před publikem. „Někteří spolužáci už zkušenosti s prací na divadle mají, pro mě osobně to ale dnes byla premiéra. Myslím si, že to snad nebyl úplně propadák a že jsme se s tím popasovali se ctí,“ uvedl skromně představitelka hlavní role Evy, studentka druhého ročníku Kamila Trnková.

Nutno podotknout, že studenti se se svojí – mnohdy prvotní – hereckou výzvou popasovali na výbornou…

Jak se vám podařilo dostat klauzurní představení studentů DAMU na prkna Švandova divadla?

Jan Holec: Vedoucím našeho ročníku je Daniel Hrbek, který je zároveň ředitelem Švandova divadla. Hned po klauzurách, kdy jsme hru představili učitelům na DAMU, za námi přišel s nabídkou. Domluvili jsme se, že budeme hrát představení každý měsíc i pro diváky Švandova divadla.

Šárka Mikesková: Je to pro nás velká příležitost. Vážíme si toho, že se už během studií dostaneme na jednu z nejrenomovanějších divadelních scén v Praze. Pro všechny je to zkušenost, ze které v budoucnu budeme čerpat. Jak pro mě jako budoucí producentku, tak pro režiséra a samozřejmě i pro herce. Při studiu na DAMU získáme široký teoretický základ a je ideální, když ho můžeme brzy aplikovat do praxe.

Jaké máte po prvním „mimoškolním“ uvedení pocity?

Jan Holec: Sledoval jsem to z kabiny od zvukaře, bývám dost nervózní (směje se). Zároveň jsem se ale na představení už hrozně těšil. Nervózní jsem především z diváků – jaké budou jejich první reakce, jak představení přijmou…

Šárka Mikesková: Jsem šťastná, že se všechno povedlo, jak mělo a že jsme měli vyprodáno. Podle reakcí diváků soudím, že se představení snad i líbilo.

Jde o třetí inscenaci pod hlavičkou Divadla Spektákl, je v něčem ojedinělá?

Jan Holec: Předchozí hry vznikly také ve spolupráci se studenty, tato je ale první, kterou jsme vytvořili speciálně pro klauzury. Zatím máme na kontě vedle Maryšo! Evo! Dom! také inscenaci Zmoudření Dona Quijota od Viktora Dyka a autorskou Frašku o Dušanově duši, kterou jsme uvedli loni v červenci a hrát ji budeme i letos v létě na různých divadelních festivalech po Čechách.

Šárka Mikesková: Divadlo Spektákl jsme založili proto, abychom mohli uvádět představení také mimo prostor DAMU, třeba i na větších jevištích. Bereme to jako možnost vyzkoušet si něco nad rámec naší výuky. Zatím máme velkou podporu jak od vedení DAMU, tak od diváků, což nás žene k další práci.

Jan Holec: Málokdy se stává, že jsou studentská klauzurní představení dále reprízovaná mimo fakultu. Až v posledním ročníku se studenti DAMU dostávají do Divadla DISK s absolventskou inscenací. Takhle mají herci ještě během studií možnost pozvat do divadla svoje přátele či rodiny a vyzkoušet si, jaké to je pravidelně reprízovat. Musí trvale udržovat uměleckou kvalitu svého výkonu.

Jak váš soubor funguje? Kolik členů Divadlo Spektákl tvoří?

Jan Holec: Jako režisér jsem zatím sám, dále máme dva produkční. Herecký tým je rozvrstvený, nemáme stálý soubor a na každý divadelní projekt si vybíráme jednotlivé osoby skrze všechny ročníky. Stejně tak ze školy je i okruh spolupracovníků jako scénografové, dramaturgové nebo kostýmní výtvarníci.

Šárka Mikesková: Fungujeme spíš projektově než souborově. Někdy s námi spolupracují také čerství absolventi DAMU a studenti jiných uměleckých škol.

Absolventů hereckých škol je každým rokem spousta a mnozí mají problémy uchytit se ve stálém angažmá. Máte ambice, že by jim k tomu mohla pomoci účast v Divadle Spektákl?

Jan Holec: Doufáme v to. První zkušenost si většina mladých herců odbyde právě až v Divadle DISK na závěr DAMU. Díky tomu, že uvádíme hry i na jiných scénách, se herci můžou daleko dříve představit divadelním režisérům a uměleckým šéfům.

Šárka Mikesková: Zrovna nedávno dorazila na naše představení Zmoudření Dona Quijota delegace z jednoho českého oblastního divadla. Snad budou následovat i další..

Určuje vám někdo, jaké hry máte inscenovat?

Jan Holec: Většinou si je volíme sami společně s dramaturgy. V případě inscenace Maryšo! Evo! Dom! jsme měli téma zčásti zadané od školy, kdy se mělo jednat o český vesnický realismus. Techniku montáže dvou známých českých her, ze které vzejde nový příběh, jsme si vytvořili sami. Jde o takový experiment, který si můžeme dovolit i proto, že jsme zatím jen studenti…

Jaké máte nejbližší plány, když pomineme pravidelné reprízy nejnovější inscenace ve Švandově divadle?

Letos v létě budeme kočovat s autorskou Fraškou o Dušanově duši, po jižních Čechách, máme v plánu 16 představení začátkem července po různých festivalech, městských slavnostech a podobně. Podařilo se nám dostat také na mezinárodní festival do Bosny a Hercegoviny, kde budeme s inscenací Maryšo! Evo! Dom! vystupovat na přelomu července a srpna. S představením Zmoudření Dona Quijota se podíváme i na festival do Jižní Koreje, který se bude konat v roce 2016.

Divadlo SpektáklNezávislé divadelní uskupení složené ze studentů a čerstvých absolventů uměleckých škol, především z DAMU a JAMU.

Bylo založené v roce 2014. Dosud nastudovali tři inscenace, nejnovější – Maryšo! Evo! Dom! uvádějí každý měsíc ve Studiu Švandova divadla.

Pravidelné informace o představeních a novinkách uvádějí na facebookové stránce, připravují také vlastní webové stránky.

V nejbližší době chystají 17. dubna reprízu představení Zmoudření Dona Quijota ve Studiu Alta; 19. dubna venkovní uvedení Frašky o Dušanově duši na nádvoří Lichtenštejnského paláce (HAMU); další představení Maryšo! Evo! Dom! odehrají ve Švandově divadle 30. dubna a 20. května.

Soubor se představí v červnu také v programu Pražského Quadriennale a zúčastní se Open Air Programu Mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů v Hradci Králové.

Na přelomu července a srpna se představí s inscenací Maryšo! Evo! Dom! na mezinárodním festivalu v Bosně a Hercegovině, na příští rok plánují uvedení inscenace Zmoudření Dona Quijota v Jižní Koreji.