Těmi jsou Tomáš Holý a Lukáš Pipek. Oba připravovali loňský festival společně, poté se však jejich cesty rozdělili. Podle verze Tomáše Holého zpronevěřil při prvním ročníku Lukáš Pipek půl milionu a na základě toho ho z týmu vyloučili a podali na něj žalobu. Lukáš Pipek však namítá, že odešel, protože nebyl spokojený s tím, jak Tomáš Holý festival vedl.

Festival začal v Kafkově domě 

Výsledkem toho jsou dva totožné festivaly, které se časově prolínají. Czech Design Week Tomáše Holého začal v pátek 4. listopadu v Kotvě, Lukáš Pipek otevřel hlavní expozici designérského festivalu v pondělí v Kafkově domě.

Oba festivaly míří jedním směrem: prezentují výrobky mladých domácích tvůrců a některých již zažitých značek. Zatímco v Kotvě oprašují například výrobce bot Snaha nebo družstvo Drupol, v Kafkově domě se návštěvníci setkají například se značkou Tonak.

Magistrát stáhl záštitu nad akcí 

Czech Design Week je v tuto chvíli předmětem soudního řízení mezi oběma pořadateli. Na základě toho stáhl magistrát města Prahy záštitu nad festivalem v Kafkově domě. Podle Lukáše Pipka se tak stalo poté, co Tomáš Holý vyvíjel na magistrátní úředníky silný tlak a z toho důvodů ho také zažaloval.

Paradoxem celého sporu kolem festivalu Czech Design Week je navíc to, že jeho vznik vyšel z jiné designerské akce, kterou je Designblok. Tu někteří kritizují za údajně příliš velký příklon ke komerci. Z jejího původního týmu odešli lidé, kteří založili o rok později Czech Design Week.

V poslední době jako by se s designérským přehlídkami roztrhl pytel. Minulý týden skočil Designblok, který navštívilo přes 52 tisíc lidí. Jen co skončí tuto nedělí v Kafkově domě a v Kotvě Czech Design Week, už se designéři budou připravovat pomalu na Designsupermarket. Ten bude od 8. prosince hostit opět Kafkův dům.

Čtěte také: Výstava Dědictví představí rukodělné textilní techniky