Přítomným dámám naskytl pozoruhodný úkaz. Populizátor etikety a bývalý tiskový mluvčí Václava Havla Ladislav Špaček dorazil bez kravaty či motýlka. „Znám Láďu osmadvacet let, ale bez kravaty jsem ho ještě neviděla," smála se Magda Vášáryová.

ŠPAČEK BEZ KRAVATY?

Vysvětlení bylo prosté. „Nejsem zvyklý vstávat tak časně. Jednoduše jsem byl ráno ospalý a roztěkaný. Až před domem jsem se pozastavil nad tím, zda kravatu mám. No, a vidíte, milé dámy, nemám," omluvil se Mr. Etiketa.

Čtěte také: Mr. Etiketa Ladislav Špaček: Návštěvy se nezouvají, trepky jsou nehygienické

Vlastní prý zhruba na padesát kravat. Košil má ještě více. „Nedávno jsem je počítal a dobral jsem se k číslu šedesát tři," řekl Ladislav Špaček a odvětil, že s kravatami je vlastně „troškař". „Václav Klaus se jednou pochlubil, že jich má doma ve skříni dvě stě. Velký počet kravat vlastnil také Václav Havel. Pocházel z jedné z nejlepších pražských měšťanských rodin," vysvětlil jeho někdejší poradce. Kravatu si prý první český prezident uměl zavázat na tři způsoby.

O mužích a jejich pravidlech ve společnosti ovšem pořad s názvem Snídaně s N nebyl. Věnoval se ženám v businessu, ač byli přítomni také muži.

MALÉ ČERNÉ A KOŠILE

Na prvním setkání se dámy dozvěděly, co by jim nemělo ve skříni chybět. Naprostým minimem jsou malé černé pouzdrové šaty, jež se prvně objevily díky návrhářce Coco Chanel v roce 1926 v módním magazínu Vogue. Nejvíce je však proslavila v kultovním snímku Snídaně u Tiffanyho herečka Audrey Hepburnová.

Čtěte také: GLOSA: Ladislav Špaček proti chlupatým nohám nic nemá

Další kouskem je bílá košile, na kterou se musí dát velký pozor při praní. Pod ni i další bílé svršky se nosí zásadně tělové prádlo. Nikdy ne bílé, které prosvítá.

V šatníku každé ženy by také měl být jeden kašmírový svetr, který se pere jedině v ruce.

BIRKINKA I RTĚNKA

K zásadním doplňkům patří kabelka. „Ženy jich pochopitelně mají více, ovšem alespoň jedna by měla být kvalitní, značková. Doporučila bych například birkinku od Hermèse," uvedla pořadatelka Naďa Labanová a dodala, že na dokumenty by doporučila diplomatku. „K takové business tašce ovšem nemůžete zvolit kabelku s krátkými uchy do ruky, abyste nevypadala, jako když jdete s nákupem."

DO DESATERA PATŘÍ I DŽÍNSY

Dáma by neměla nosit černé. Ideální jsou tmavě modré. Na pozadí by je měly vždy zdobit kapsy, které ho zmenšují.

Pokud žena v létě zvolí bílé džíny, ideální top k nim je pruhované tričko s dlouhým či tříčtvrtečním rukávem.

Velkou investicí, která se ovšem vyplatí, je trenčkot od Burberry. „Znám dámy, které ho mají čtyřicet let," doplnila Labanová.

Drobné doplňky zastupuje rtěnka, kterou by žena měla nosit s sebou v kabelce. Vybere si vhodný odstín podle barvy svých vlasů.

Krk by měly zdobit pravé perly. „Pokud nejsou pravé, raději žádné," podotkla Naďa Labanová. Magda Vášáryová ji doplnila: „Já perly nosit nemohu, protože jsem velmi energická žena a ony, jako živý organismus, na to reagují a ztrácejí se," překvapila zajímavostí herečka.

V botníku by každé dámě neměly chybět jedny boty s jehlovým podpatkem. Nejlépe černé lodičky.