Jsou součástí sochařského open-air festivalu s mezinárodní účastí a letos zdobí kromě hlavního města a Plzně i veřejný prostor v Olomouci, Ostravě, Pardubicích, Broumově, Jablonce a jinde. Čtvrtý ročník Sculpture Line prezentuje díla, která vás míjejí při cestách do práce nebo podvečerní procházce, na známých či méně frekventovaných místech. Je to téměř 50 soch a objektů od renomovaných domácích i zahraničních autorů (mj. Stefan Milkov, Michal Gabriel, Václav Fiala…).

Na střeše pražského centra současného umění DOX byla postavena dřevostavba ve tvaru vzducholodi s názvem Vzducholoď Gulliver
Praha dá 134 milionů na umění v ulicích. Díla vyberou odborníci a radní

Jen namátkou - monumentální Hlava Kurta Gebauera na Novoměstské radnici, majestátní Trůn Antonína Kašpara na Vyšehradě, provokativní kostlivcův Like od Kryštofa Hoška na Jungmannově náměstí, Bronzoví hráči Michala Gabriela u Bastionu, železný Keř Jakuba Flejšara ve Františkánské zahradě či křiklavý Nenažranec Andreje Margoče u Tančícího domu.

Přehlídka má letos nově i galerijní podobu. "V pražském Mánesu představíme větší plastiky vybraných autorů, jejichž sochy můžeme potkat i v open air expozicích. Návštěvník si tak v koncentrovaném podání může vytvořit obrázek toho, jaká je intence Sculpture Line," vysvětluje ředitel festivalu Ondřej Škarka. Výstava děl bude otevřená od 15. do 29. června, poté se vydá do dalších měst. Užite si je!

Socha architekta a mecenáše Josefa Hlávky.
Městské části zjišťují počet soch na svém území. Někde aktualizují jejich seznam