"V Národní knihovně spolu budou probírat splněné úkoly vlády v oblasti kultury, rozpracovaná opatření, ale i priority a doporučení, kterým by se měla věnovat nová vláda," uvedl Úřad vlády.

Herman minulý týden neprosadil ve Sněmovně návrh nového památkového zákona, který byl jednou z jeho priorit. Ministr poté mluvil o podrazu, když pro zamítnutí hlasovala značná část poslanců ČSSD. Sobotka předpis řadil mezi priority ministerstva, když s Hermanem bilancoval naposledy loni v listopadu.

Už sedmkrát vyrazil armádní lékař Radek Uher do zahraničí na misi jako anesteziolog polní nemocnice. Nebezpečí číhajícího v pouštích Blízkého východu se nebojí.
Víc než na vojenské misi se bojím na D1, říká armádní lékař

Po Hermanovi požadoval koncem roku Sobotka také například růst platů v kulturních institucích a řešení situace kolem vepřína v Letech u Písku. Zástupci vlády a společnosti AGPI, která vepřín v místech protektorátního koncentračního tábora pro Romy provozuje, si před týdnem předali nabídky k případnému odkupu farmy.

Prezident Miloš Zeman loni po konfliktu s Hermanem, k němuž došlo kvůli návštěvě dalajlamy v Česku a neudělení vyznamenání ministrovu příbuznému Jiřímu Bradymu, uvedl, že ministr kultury by měl ve vládě skončit, protože setkáním s tibetským duchovním poškodil zájmy země. Sobotka ale konstatoval, že v Hermanově činnosti převažují věci, které se povedly.

Tomáš Haišman.
Česko zná svého diplomatického zástupce v Kosovu

V září by měl kabinet schvalovat souhrnnou zprávu, která zrekapituluje, jak velkou část programového prohlášení vláda splnila. Sobotka s ministry bilancuje už potřetí. Nejprve hodnotil práci vlády v polovině roku 2014, podruhé loni v listopadu a prosinci. Tehdejší ministr financí Andrej Babiš (ANO) premiéra kvůli tomu kritizoval, pochyboval o smyslu schůzek a označil je za marketingovou kampaň ČSSD.