Byl to šílený večer. Jak jinak nazvat slam poetry, večer básníků. Na jeho konci se nejvíce smál Honza Kistanov. Z pražského klubu NoD Roxy si odvezl tisícovku a pozvání na celostátní brněnské finále.

Dvanáctka přihlášených se postavila jeden po druhém na pidipódium experimentální scény klubu Roxy v pražské Dlouhé ulici. Před sebou měli nejen tři předlouhé minuty, ale i dvě stovky diváků, kteří tleskali, hvízdali, křičeli.

Porotě v rozhodování pomohli vybraní diváci

Porota byla nejen tvrdým kritikem každého soutěžního vystoupení, ale sedm náhodně vybraných diváků rozhodovalo svým bodovým přídělem o tom, kdo nejprve postoupí do desetičlenného finále a pak i o konečném vítězi, který získal nejen tisícikorunu, ale také možnost reprezentovat Prahu 4. prosince na republikovém finálovém večeru ve slam poetry, který se uskuteční v Brně.

Kouzlo slam poetry spočívá právě v přednesu vlastní tvorby a v částečné improvizaci. Slameři se ve třech minutách snaží zaujmout publikum - někdo tak činí se strojovou pravidelností, jiný mluví rozvážně a hledá slova a rýmy. Další tápe a někdo je třeba vrcholně trapný. Jenže, kdo ví, co když ta trapnost je nahraná. A publikum, které tvoří většinou ti, co slamerské večery sledují pravidelně, to většinou tuší. Proto bouří uprostřed výkonu soutěžících, a to třeba při pouhém jediném slovíčku. Všude se skrývají skryté vjemy, skryté příběhy.

Porota rozhodla, že vyhrál Honza Kistanov, druhá skončila slamerka Bio Masha, třetí Honza Husák.

Bia Masha, blondýna, která ve svých dvou tříminutových vystoupeních spustila doslova kulometnou palbu slov, byla s druhým místem trochu zklamaná. "Ale nakonec jsem ráda, že jsem se nerozbrečela, nebo dokonce neomdlela. Já se z toho světa musím vypovídat, jsem toho plná," řekla po skončení unavená Bio Masha, která má se slamovými programy bohaté zkušenosti.

Rozpačitý vítěz

Vítězný Honza Kistanov byl z vítězství velice rozpačitý. "Zvítězit měla Masha. Prostě ona byla tady tou jedničkou. Já jsem vlastně ani vyhrát nechtěl, nezasloužil jsem si to," říkal skromně. Pro vítěze to bylo první slamové vystoupení, na které se nepřipravoval. "Jen jsem si prohlídl pár podobných vystoupení na internetu. Mluvil jsem jen tak, co mne napadlo. A do Brna to bude stejné, nic si nepřipravím," dodal vítěz a chvatně opustil klub za svými kamarády. Možná se rozhodl ihned vyhranou tisícikorunu vyměnit za oslavu s kamarády…