Toto je váš první koncert v Praze. Jak bude vypadat a které písně zahrajete?

Koncert byl koncipován ze dvou částí. Vzhledem k tomu, že je to můj první pražský koncert, v první části budu prezentovat klasický repertoár a crossover skladby (žánrové křížení - pozn. red.) zazní ve druhé části koncertu.

Piano vás zaujalo už jako malého kluka, kolik vám toho klavír v životě dal a kolik vzal?

Teoreticky mi vzal mnoho hodin cvičení, ale jelikož to bylo součástí mého vzdělání, tak jsem ti to vždy vše užíval.

Kteří lidé vám ve vaší kariéře pomohli dostat se na vrchol?

Byla to především moje matka, která sama není hudebnicí, ale vždy byla moje největší životní opora. Také moje první učitelka klavíru Marija, která ve mně probudila a vyvinula lásku ke klavíru. A konečně můj manažer MEL BUSH, který rozvíjel mojí kariéru do stavu, v jakém je nyní.

Uvádí se, že nejrychleji na světě hrajete skladbu Let čmeláka Rimského Korsakova. Je to pravda?

Když jsem natáčel Let Čmeláka ve studiu, mým producentům při natáčení došlo, že hraji 14 not za vteřinu a v současné době mým výkonem je 57 vteřin.

V minulosti jste hráli s moskevského filharmonií a filharmonií ze Záhřebu. Neplánujete takovou spolupráci i v Čechách?

Často vystupuji s orchestrem - jako ryze klasický koncert, nebo když orchestr hraje mojí crossover hudbu. Vím, že je v Česku hodně dobrých orchestrů a proto by mě taková spolupráce určitě bavila.

Jak odpočíváte mezi koncertováním a nahráváním? Co vás baví?

Několik dní po turné odpočívám tak, že se stýkám s rodinou a přáteli, ale asi po týdnu mě chytá chuť po cestách. Rád cestuji, což je vzhledem k mé práci dobré.

Minulý měsíc jste byli v Praze pár dní. Měl jste čas prohlédnout si město a jak se vám líbilo?

To byla moje druhá návštěva Prahy, ale tentokrát jsem měl možnost vidět i město, které mě ohromilo. Překrásná architektura. Také jsem byl nadšený ze vstřícnosti lidí. A na koncert se moc těším.

Tomáš Sladký