Poslední rozloučení s rodiči zavražděnými o pár let později nacisty nebo vlastní živoření v koncentračním táboře. To jsou hlavní motivy výjimečného divadelního představení, které odehrála koncem ledna patnáctka dětí v hlavní hale Masarykova nádraží. Představení Paměť jsme my, které inspirovalo vznik divadelních kroužků Paměti národa, vytvořila režisérka Tamara Pomoriški na základě dialogu dětských herců se šesti pamětníky holokaustu.

Návštěvníci se zde mohou seznámit s historií českých Židů od počátků osídlení až po dobu osvícenství (včetně interaktivních prvků zprostředkovávajících staré hebrejské tisky nebo model Josefova před asanací).
Nová mobilní aplikace ukáže osudy obětí holokaustu tam, kde žily

Dramatizace vznikla v rámci mezinárodního projektu a podílela se na ní vedle organizace Post Bellum s její sbírkou příběhů pamětníků také Stanice techniků Dům dětí a mládeže hlavního města. „To, že bylo představení inspirováno nejen dětskou reflexí hrůz druhé světové války, ale bylo jimi i vytvářeno, umožnilo divákům nahlédnout skrze dětskou nevinnost banalitu rasové či politické nenávisti v historii, ale i v současnosti,“ komentovala projekt jeho koordinátorka Josefína Formanová.

Dobrý nápad, říká jedno z „Wintonových dětí“

Na představení navazují kurzy určené pro školáky mezi 10. a 18. rokem, které mají skrze atraktivní divadelní formu přitáhnout pozornost nejmladší generace k autentickým svědectvím o událostech 20. století.

Neznámý pachatel poničil Památník rozloučení na pražském hlavním nádraží.
Ostuda, sprosťárna. Někdo poničil památník Wintonových dětí v Praze

Za dobrý nápad považuje novou aktivitu spolku Post Bellum i Asaf Auerbach, který jako jedno z „Wintonových dětí“ v červenci roku 1939 odcestoval do Anglie, kde přežil válku, na rozdíl od jeho rodičů. „Byl to dobrý nápad. Na lidi, kteří jdou na závěrečné divadelní představení, to má bezesporu efekt. A oceňuji, že to děti dělají. To divadlo si mohou pamatovat do konce života, to v nich zůstane. To se neděje člověku každý den,“ konstatoval Asaf Auerbach, který se jako jeden ze šesti „pramenů“ podílel i na vzniku lednového představení.

Divadelní kurzy povedou od září do června příštího roku dvě divadelní profesionálky už zmíněná Tamara Pomoriški a Zuzana Burdová. Kroužky se budou konat v odpoledních hodinách na několika místech Prahy, celkem patnáctkrát za pololetí. Zájemcům stačí vyplnit on-line přihlášku. „Předpokládaná cena za jedno pololetí bude dva až tři tisíce korun. Pokoušíme se najít financování i z jiných zdrojů,“ uvádí na webu u pozvánky na kroužky Post Bellum, které má v plánu i expanzi kurzů mimo Prahu.

Pražští pamětníci vzpomínají. Jaroslava Znamenáčková.
Pražští pamětníci vzpomínají. Před transportem do Německa mě zachránil lékař