Anglicko-česká inscenace Zimní pohádka je jedinou Shakespearovskou hrou, která se odehrává v Čechách. Přesněji v části zvané Bohemia.

Tragikomedie o lásce, žárlivosti, odpuštění a vykoupení ožívá v režii uměleckého ředitele Prague Shakespeare Company Guye Robertse. Ten se představí v roli Leontese společně s Jessicou Boone jako Hermionou a britskou velvyslankyní v České republice Jan Thompson OBE jako Paulinou.

Guy Roberts (vlevo) a Jessica Boone (uprostřed) při zkoušce divadelní hry Zimní pohádka.Zdroj: www.pragueshakespeare.com„Jsem nadšený, že mohu opět spolupracovat s tak skvělými herci, tentokrát v dvojjazyčné produkci. Znovu se potkáme s Karlem Heřmánkem juniorem. Štěpán Benoni nám tentokrát na prknech zatančí i zazpívá a v Zimní pohádce si zahrají i Vanda Chaloupková a Klára Jelínková," řekl Guy Roberts.

Žena v mužské roli

Překvapením pro diváky bude Lucie Špičková. Ta se jako žena objeví v ryze mužské roli Polixenia. „Díky tomu se můžeme podívat na krále Polixenia úplně jiným pohledem. Jeho žárlivost a celý příběh bude najednou úplně jiný. Obsadit ženu do mužské role jsem si mohl dovolit jen proto, že je Shakespearův text tolik otevřený," upřesnil Guy Roberts a podotkl, že do typicky další mužské role Sheparda obsadil talentovanou Anežku Rusevovou.

Shakespearovskou Zimní pohádku uvádějí ve Stavovském divadle 13. a 14. října od 19 hodin. Představení je v angličtině s českými titulky. „Veškeré scény, které se odehrávají v Čechách, herci odehrají v češtině s anglickými titulky jako poctu české kultuře a historii," dodal Roberts.

Herec Štěpán Benoni při zkoušce divadelní hry Zimní pohádka.Zdroj: www.pragueshakespeare.com

Čtěte také: Nesmrtelný Richard III. sáhne lidem do svědomí