Molotov

Skládají hudbu pro počítačové hry, objevili se ve slavném mexickém filmu Amores Perros, míchají španělštinu a angličtinu, kytary a hutné basy a s punkovou suverenitou vtipně glosují i témata, jako je americká imigrační politika. Vystoupení této mexické formace, hrající od roku 1995, bude v Benešově jistě patřit k jedněm ze zahraničních vrcholů programu.

Mňága a Žďorp

Tradiční festivalový návštěvník z Valašského Meziříčí pro letošní Sázavafest plánuje výjimečnou narozeninovou show (kapela slaví čtvrtstoletí) složenou z hostů a písní, které si sami vybrali. Pokud vás tedy z nějakého důvodu baví texty Mňágy, ale tak úplně vás nebaví projev frontmana Petra Fialy, v Benešově zažijete tak trochu jinou Mňágu.

fb-pd-podval

Death By Chocolate

Stále tolik populární mix nezávislé kytarové a elektronické muziky je sice v kurzu hlavně na britských ostrovech a v USA, ale nové kapely pochopitelně vznikají po celém světě, a jak vypadá taková čerstvá krev ze Švýcarska říznutá klasickými hammondkami se přesvědčíme při vystoupení Death By Chocolate.

Paul Oakenfold

Věřte, nebo ne, ale anglický DJ mimo jiné druhý nejlépe honorovaný člověk za mixážním pultem na světě a tranceový producent na konci prázdnin oslaví už 49. narozeniny. Jeho performance je tak mnohem víc než jen taneční show „pro mladé". Je procházkou po světě elektronické muziky a mixážních technik posledních 30 let. Do Benešova Oakenfold přijíždí tři dny poté, co vystoupí jako host Madonny na koncertu ve Varšavě, jeho středočeský set však bude samozřejmě mnohem bohatší než v polské metropoli.

Sto zvířat

Tato pražská kapela, která stála u zrodu tuzemské ska scény, funguje už 22 let, ale teď v Benešově ji čeká nejdivočejší zkouška její kariéry. Za tři dny odehraje sto písní. Na stránkách Deníku jsme již o tomto „hecu" informovali, kapelu jsme také navštívili na jejím šumavském soustředění a teď tedy nezbývá než se přesvědčit, jak to v reálu parta bývalých učitelů dá.

The Spankers

Jestliže Sto zvířat patří k zakladatelům českého ska, The Spankers se řadí k mladým kapelám, které chtějí dokázat, že i v rámci tohoto hudebně zdánlivě plochého žánru mohou vznikat nová pozoruhodná tělesa. Kapela skáčko kombinuje s prvky taneční i punkové muziky a v jejím čele stojí výrazná zpěvačka s jazzovými kořeny Simona Fehérová, která už na sebe kromě výborného hlasu stihla upozornit i velmi osobitým vystupováním v letošní talentové soutěži Hlas Česko Slovenska. Média ji tehdy vykreslila jako „tu drzou holku, co se pohádala s Rytmusem", jaká je však „Sisa" ve svojí domovské kapele, lze vidět právě na Sázavafestu.

Buty

Nejúspěšnější období tahle původně ostravská kapela sice slavila mezi lety 1994 až 2001 (rámcují ho desky Ppoommaalluu a Normale), ale letos Buty vydali po šesti letech studiovou novinku, album Duperele. A protože nahrávka se skutečně povedla a sbírá slušné ohlasy kritiků i fanoušků, kapela se nerozpakuje zahrát z ní na koncertu třeba polovinu písniček. Benešovské vystoupení tak může být velmi příjemným zážitkem jednoho úspěšného návratu na scénu.

Čtěte také: Sázavafest je tu: těšíme se na tanec i domácí klasiku!