Oznámil, že Sabaton nahrávku uvede na koncertě 4. března příštího roku v Tipsport Aréně v pražských Holešovicích. Jako host s nimi na turné nazvaném The Last Tour vystoupí německá kapela Accept.

„Mám z nahrávky dobrý pocit. Najdete na ni témata z různých období historie od Sparty, a nejedná se o fotbalový tým, až po rok 1988 a jednu z bitev afghánsko-sovětského konfliktu," uvedl Brodén, jenž má díky své matce české kořeny a pas.

K České republice má proto vřelý vztah, Sabaton zde vystupují opakovaně a speciálně pro tuzemské fanoušky složil píseň Far from the Fame. Ta je o československém letci Karlu Janouškovi, který velel českým letcům za druhé světové války ve Francii a poté v Anglii, aby nakonec skončil v komunistickém žaláři a „žil daleko od slávy" jak říká název písničky.

Album o bitvách 

V jedenácti skladbách na novém albu The Last Stand zpívá Brodén mimo jiné o bitvě u Thermopyl (Sparta), dvě skladby věnuje bitvě u Argonne během první světové války v roce 1918 (Diary of An Unknown Soldier, The Lost Battalion), připomíná poslední bitvu samurajů v roce 1877 (Shiroyama) a v písni Winged Hussars oslavuje polské husary, kteří významně přispěli k porážce Turků u Vídně v roce 1683.

„Zda je The Last Stand nejlepší album, jaké jsme kdy udělali, ukáže čas. Ale už teď můžeme s jistotou říct, že The Last Tour bude naše největší a nejlepší turné v historii kapely. Bude to turné, které jsme chtěli po celou dobu existence uskutečnit a na které se těšíme spoustu let," řekl baskytarista Pär Sundström, který se podílel na textech nového alba.

Historická témata 

Na válečná a historická témata v nich Sabaton sází tradičně. Například album Attero Dominatus obsahuje písně o britském útoku za války o Falklandy (Back in Control), o sovětském dobytí Berlína (Attero Dominatus) nebo o zákopové válce za první světové války (Angels Calling).

Sabaton ještě před necelými deseti lety hráli na zlínském festivalu Masters of Rock v odpoledním čase a dělali předskokany kapelám jako Hammerfall či Helloween. Dnes vyprodávají velké sportovní haly a hrají v pozici hlavní hvězdy na velkých rockových festivalech.

Historie skupiny 

Skupina vznikla v roce 1999 ve švédském Falunu. Prorazila však až albem Primo Victoria v roce 2005 a o rok později vydaným Attero Dominatus, které se stalo jedním z nejprodávanějších metalových alb Švédska roku 2006 a získalo i několik zahraničních ocenění. Sabaton prošel v roce 2012 krizí, kdy kapelu opustili čtyři členové. Z původních zůstali jen Brodén a baskytarista Sundström, které doplnili tři noví muzikanti.

Čtěte také: Muzikant Jan Homola: Dvacet let s Wohnouty mi přijde jako chvilka