Robert Fulghum má v Česku široké publikum, jeho knihy se v tuzemsku staly bestsellery stejně jako v mnoha dalších zemích. První část série Třetí přání dokonce česky vyšla na podzim roku 2004 ve světové premiéře, ještě před vydáním v anglickém originále. Propagovat své knihy přijíždí Fulghum do Česka pravidelně.

Spisovatel Fobert Fulghum.
Spisovatel Robert Fulghum: Z vašich muzeí mám nejradši řeznictví

V mladí měl řadu povolání

Robert Fulghum proslul už svojí prvotinou, která je mozaikou příhod, úvah a zamyšlení o životě. Název měla dlouhý: Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce. Kromě ní je autorem ještě několika bestsellerů. Fulghumovy knihy vyšly ve třech desítkách jazycích a více než stovce zemí.
Spisovatelova cesta k literatuře vedla oklikami. V mládí měl řadu povolání - živil se jako kopáč, roznášel noviny, pracoval na ranči, byl zpěvákem country. Po vysoké škole postgraduálně studoval teologii. Po 22 let byl pastorem několika unitářských kostelů, zároveň učil kreslení a filozofii na střední škole. Fulghum také maluje, zpívá, hraje na kytaru a mandolínu. Byl zakládajícím členem spisovatelské kapely Rock-Bottom Remainders.

Americký spisovatel Robert Fulghum je na návštěv v Praze. Ilustrační foto.
Fulghum chce na turné Listování blíže poznat Čechy mimo Prahu

Kniha i divadelní představení

Stejně jako loni se letos Fulghum v Česku zúčastní projektu Listování, při němž objede v říjnu mnoho českých měst. Kromě představení novinky Opravář osudů uvidí jeho návštěvníci také divadelní představení z knihy Co jsem to proboha udělal?, budou mít možnost si s Fulghumem popovídat a nechat si podepsat knihy.
Americký autor zveřejňuje už dlouho na svých stránkách krátká zamyšlení nad věcmi, které ho v životě, při psaní a na cestách potkávají. Robert Fulghum vybral ty nejzajímavější postřehy, příhody a témata a upravil je pro knihu Co jsem to proboha udělal?, a to v duchu knih, kterými se jako spisovatel v 90. letech proslavil.

V sobotu 8. června se v Divadle ABC konala dlouho očekávaná premiéra Drž mě pevně, miluj mě zlehka. Čestným hostem byl autor románové předlohy Robert Fulghum, který si během závěrečné děkovačky zatančil argentinské tango nejen se svojí ženou Willow Bader.
OBRAZEM: Spisovatel Robert Fulghum si zatančil na jevišti Divadla ABC