Prosklené přízemí Tančícího domu na nábřeží v centru hlavního města se proměnilo na výlohu obchodního domu Kotva. Návštěvníci tak mohou cestovat v místě i v čase, protože vystaveny jsou zde staré vánoční ozdoby, oblečení, které se dalo koupit v sektoru nebo bylo ušito na zakázku či doma podle časopisu Burda. Dole je také zaparkovaný „žigulík“.

Letecká společnost ČSA slaví 95. výročí vzniku a letušky oblékají historické uniformy.
ČSA k 95. výročí oblékly letušky do retro kostýmů. Jaká je uniforma století?

„Mnoho z nás má sedmdesátá a osmdesátá léta stále v živé paměti, ale výstava je určená pro všechny generace. Někdo si přijde zavzpomínat, někdo naopak nahlédnout do nepříliš vzdálené minulosti,“ uvedl ředitel galerie Robert Vůjtek.

Podle tiskové zprávy pochází téměř 1300 vystavených předmětů ze soukromých sbírek, některé exponáty jsou zapůjčené z filmových ateliérů na Barrandově nebo z České televize. „Mezi mnoho vystavených pokladů patří například jedinečné kostýmy Jiřiny Bohdalové z legendárního pořadu Televarieté!“ láká galerie do Tančícího domu milovníky tehdejší televizní zábavy.

Retro reklama se skrývá v ulici V Jámě. Láká na Osvobozené divadlo
Skrytá retro reklama v centru Prahy. Láká na Osvobozené divadlo a ikonické duo

V jednom ze tří pater pak hosté mohou nakouknout do retro bytu, kde vrcholí přípravy na Štědrý večer. Mnoho lidí jistě pozná domácí spotřebiče značky Eta či Tesla, dobové obaly potravin a jiné výrobky národních podniků, jako byly Madeta, Kofola, Fatra a další.

Fronta na zeleninu i dopis Ježíškovi

„Součástí expozice je jedinečná soukromá sbírka hraček ze 70. a 80. let z muzea v Rychnově nad Kněžnou, která vzniká již téměř 50 let a některé exponáty nebyly zatím nikdy vystaveny. V dětském patře je interaktivní herna pro děti, kde jsou vystavené originály od různých dětských ilustrátorů a autorů slavných Večerníčků,“ uvádí tisková zpráva o výstavě Jany Sommerové a Nadii Klempířové. 

Stalin.
Na opravu Stalina bude soutěž, říká šéf galerie. ANO chce autora Tančícího domu

Ti nejmenší si na místě mohou v rámci workshopů vyrobit masopustní masky či masky čerta nebo Mikuláše. V dětském koutku je k dispozici tradiční stavebnice firmy Seva, se níž si kdysi mnozí hráli. Děti mohou vhodit do dobové schránky také dopis Ježíškovi.

Obyčejný život v Československu před zhruba čtyřiceti lety připomíná rovněž poslední patro, které je věnováno elektronice a věcem každodenní potřeby. V Tančícím domě nesmí chybět ani tradiční fronta na zeleninu. Návštěvníci na výstavě také uvidí, co se za „socíku“ nosilo na lyže.

Nahé ženy můžete obdivovat, na některé dokonce i sahat
Kontroverzní výstava v Tančícím domě. Sahat tu můžete na nahé ženy