Nejen Pražané mají možnost zavzpomínat na mladá léta, oblíbenou muziku sedmdesátých a osmdesátých let i na první lásky a zároveň podpořit dobrou věc. Ve velké Lucerně se chystá jedinečná party s desítkou legendárních DJs i ikonou tehdejších diskoték Michalem Davidem.

Jalta, Husa a Alfa

„Diskotéky osmdesátých let ke mně patří, protože jsem v té době začínal. Všichni ti DJové, kteří se akce zúčastní, jsou opravdu slavná jména, která hrávala ve Zlaté Huse, Jaltě, Alfě nebo na Letenském zámečku. Tam jsme všichni chodili. Tehdy to mělo výhodu, že nebyly tak rozjeté drogy. Tehdy ty písničky byly veselejší. Dnes už mi ta muzika přijde o stereotypu, což právě souvisí s těmi drogami. Osmdesátky jsou pro mě exotičtější a těším se, že zavzpomínám," svěřil se Michal David.

Nápad oživit DJskou scénu se zrodil v hlavě filmového producenta Tomáše Krejčího, který s newyorskou nadací Debra spolupracoval již v minulosti. „Nyní je tomu třicet let, co jsem se svými kolegy naposledy společně hrál, shodou okolností právě v pražské Lucerně. Benefiční diskotéka tak bude akcí nejen benefiční, ale zčásti také nostalgickou," vysvětluje Krejčí.

Režisérem večera je Marek Ciccotti a moderovat jej bude herec Marek Vašut.

Čtěte také: Jana: Díky osvětě se na nás už lidé nedívají skrz prsty

„S Tomášem Krejčím jsme byli velcí kamarádi, než emigroval. Chodíval jsem za ním na diskotéky do MONu, kde koncem sedmdesátých a začátkem osmdesátých let hrával. Teď se potkáváme na natáčení různých zahraničních filmů a přišel za mnou s nápadem, že oživí diskotéky a velká jména, která tehdy hrávala. Někteří z nich jsou ještě stále činní a jiní jsou v DJském důchodu," vysvětlil moderátor akce a herec Marek Vašut. V době, kdy sám navštěvoval diskotéky, ho prý bavila muzika, kterou hrál právě jeho kamarád Tomáš Krejčí.

Rádia to nehrála

„Byla to tzv. černá hudba RnB a soul. Ne takové to šlapání zelí. Tahle hudba se nehrála ani v rádiu ani v televizi. Maximálně jeden hit, který skutečně hýbal zeměkoulí, tak ten se komunistické rádio uvolilo koupit, jinak jsme slýchávali jen mainstream," postěžoval si Vašut.

Akce se zúčastní i osobnosti české umělecké scény a lidé podporující organizaci Debra ČR v čele s Jitkou Čvančarovou.

Jedna dýdžejka

Hrát bude deset diskžokejů: devět pánů a jedna dáma: Pavel Černocký, Tomáš Krejčí, Michael Viktořík, Jaromír Tůma, Luděk Formánek, Miloš Klikar, Jiří Fryc, Břetislav Vlček, Martin Vysušil a Jitka Benešová.

„Jsme rádi, že nás pan Krejčí oslovil, sice nejsme diskotékové typy, ale je to skvělý nápad," popsala Magda Hrudková z české pobočky Debry. Na dotaz, co je na nemoci motýlích křídel nejhorší, odpověděla: „Netroufnu si říci, ale pro běžného člověka je to asi nepředstavitelné. Pacienti kvůli srůstům nemohou dělat běžné věci jako otevření lahve či pytlíku s bonbóny nebo si odemknout. Mnohem horší pro ně ale je, když se od nich někdo na ulici odvrátí nebo přejde na druhý chodník. Naopak, když jim kolemjdoucí oplatí úsměv, je to milé," dodala.

DiscoNight22. prosince od 19 hodin ve Velkém sále Lucerny
Benefiční vánoční diskotéka ve stylu 70. a 80. let pro Debra ČR
Diskopříběh live s Michalem Davidem. Moderuje Marek Vašut. Host večera Jitka Čvančarová.
DJs: Pavel Černocký, Tomáš Krejčí, Michael Viktořík, Jaromír Tůma, Luděk Formánek, Miloš Klikar, Jiří Fryc, Břetislav Vlček, Jitka Benešová a Martin Vysušil.