Wohnout letos slaví po celé republice, ovšem pražská narozeninová party nabídla hosty i vinohradskou scénu, která evokovala doby, do kterých se datuje vznik kapely. V okénkách činžáků se měnily archivní fotografie a na jevišti zase různorodí hosté. „Pro tento večer jsme připravili i úplně nový playlist," slíbil jeden z Homolů.

Otec Oleg Homola

První čtvrtina patřila skladbám z posledních čtyř desek. Gastrosexuála naservíroval otec bratrů Oleg Homola, který v tomto kusu již pravidelně hostuje třeba na festivalu Keltská noc.

Poté se kapela vydala vstříc vzpomínání. Z první desky Cundalla zazněl Hamoun, z třetí píseň Volali s mohutnou kytarovou předehrou, věnovaná sálovým cyklistům.

Tykají si s Pilarovou

Když se ozvalo první švitoření z humorné pecky Še-ve-le-ní, ti zasvěcenější už tušili, že nejspíše přijde další host. Živoucí legenda Eva Pilarová v posledních letech bývá častým hostem na koncertech Wohnout. Majestátní dáma vplula přirozeně na pódium a svým „Ša-va-da-va-da-va-da-va-da." oživila skladbu. „Dneska jsme si s Evou v šatně konečně potykali," pochlubil se Honza Homola.

Z jeviště se ale zpěvačka hned nevytratila. Střihla si se skupinou ještě další dva hity ze svého repertoáru: Oliver Twist a Montiho čardáš. Rozloučila se slovy: „S takovejma muzikantama se to zpívá samo."

Kapela jí zase poděkovala písničkou Díky moc z aktuální desky Laskonky a kremrole z roku 2014. V příštím roce se prý mohou příznivci těšit na další wohnoutí album, na kterém už hudebníci začínají pracovat.

Nevyměkli?

Na poslední desce se také nachází singl Barbíno?, který ještě před vydáním osmé řadovky překvapil posluchače svým popovým soundem. Dnes už patří k oblíbeným kusům a nechybí téměř na žádném koncertě. Kapela s ním samozřejmě „nevyměkla", i když se to před vydáním desky zdálo.

Dalším nečekaným překvapením byli Spejbl a Hurvínek, jejichž skeč vyvrcholil písničkou o české nátuře Pepíčci, kterou si s Wohnout zazpívali.

Čtveřice rovněž zavzpomínala na spolupráci s Jakubem Kohákem, se kterým se prvně setkali před deseti lety. Na desce Našim klientům mu věnovali píseň Dobrý den, pane Kohák, která na oslavě nesměla chybět.

Bohémové i Banány

V závěru zazněl i Gramofon, který se vždy vymykal z repertoáru. Kapela již několikrát vysvětlovala, že píseň vznikla jako sranda ve studiu, přitom se z ní časem stal jeden z nejoblíbenějších hitů.

Večer příjemně vygradoval největšími hity, mezi které vsunuli i novější věc Vltavo věnovanou Bedřichu Smetanovi.

Před třemi lety objela kapela republiku s akustickým turné. Po dobu šňůry se pátým členem stal houslista Vojta Lavička, který se na pražském koncertě představil v písni Svatozář.

Drží si úroveň

Klukům z Vinohrad se za dvacet let na osmi řadových deskách podařilo vytvořit mnoho velkých hitů. Přesto dva vyčnívají: Banány a Svaz českých bohémů, které publikum odměnilo největším aplausem.

Wohnout aktuálně patří k nejúspěšnějším kapelám české hudební scény, která si drží úroveň po celou dobu působení. I když některé desky byly trošku slabší, vždy s dalším albem překvapili a v poslední době je pro kapelu těžké udržet si status klubového bandu, protože na koncerty chodí stále více posluchačů. V Incheba areně skupina dokázala, že umí bavit i ve velkém, přesto je sympatické, že nemá ambice stoupat stále výš a výš, a zůstávají sví.

Čtěte také: Wohnout slaví 20: Klubů se nevzdáme!