Dalším z prologů, které se volně k festivalu přidružují, bude 27. listopadu v Lichtenštejnském paláci koncert laureátů Soutěže Nadace Bohuslava Martinů 2016 v oborech cembalo a dechové nástroje.

Třetím prologem se stane 30. listopadu Abonentní koncert PKF – Prague Philharmonia v Rudolfinu. Zahajovací koncert festivalu bude 5. prosince v Lichtenštejnském paláci věnovaný 55 letům činnosti Dětského pěveckého sboru Radost Praha. „Zahájení festivalu je svěřováno některému z předních dětských sborů, s povinností uvést v programu kantátu Otvírání studánek jako symbolu skladatelova návratu domů s vidinou očisty a nového počátku," uvedl Riedlbauch.

Divákům se představí i další hudební tělesa

Ústřední myšlenkou organizátorů festivalu je propojit koncerty ve vlastním aranžmá s jinými významnými pražskými organizátory. Letos jde o Symfonický orchestr Českého rozhlasu a Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK. Trvalým partnerem Dnů Bohuslava Martinů jsou Pražský filharmonický sbor, Hudební a taneční fakulta AMU a Pražské jaro. Od letošního ročníku k nim přibyly Pražská konzervatoř, festival EuroArt a Český spolek pro komorní hudbu při České filharmonii.

Organizátoři festivalu sledují tři cíle – prvním je angažmá vybraných mimopražských profesionálních orchestrálních a sborových těles ve speciálně připravovaných programech.

Na festivalu se odehraje premiéra skladby 

Druhým cílem je podpora provozování komorní hudby s často netypickým obsazením. Ve třetí programové linii je dávána příležitost tomu nejlepšímu z amatérské a poloprofesionální oblasti sborového zpěvu.

Od loňského ročníku je vybírán jako residenční skladatel jeden z autorů, jemuž je dána širší příležitost v rámci programu a je zařazena premiéra některých jeho nově napsaných děl. Prvním takovým tvůrcem byl Jiří Teml, letos je to Ivo Bláha. Více informací je na www.martinu.cz.

Čtěte také: Výročí znovuotevření Hudebního divadlo Karlín připomíná i kniha