Kromě této americké klasiky je v programu i klasika evropská - Osm a půl, dále kultovní americký film z 90. let Mlčení jehňátek, česká klasika Starci na chmelu i dětská animovaná klasika Cesta do fantazie, která vznikla v roce 2001 v japonské produkci a vyhrála Oscara.

Obnovená premiéra snímku italského režiséra Federika Felliniho Osm a půl připadla na únor. Duben přinese Mlčení jehňátek s nezapomenutelným Anthony Hopkinsem v hlavní roli. Na Letní filmové škole se pak v červenci uskuteční premiéry digitálně restaurovaných Starců na chmelu, muzikálu z roku 1964 v režii Ladislava Rychmana, který v kinech zhlédly téměř tři miliony diváků, i Cesty do fantazie.

První ročník Projektu 100 se v českých kinech objevil v roce 1995. Za více než dvě dekády bylo na plátna uvedeno 183 filmů v nejvyšší dostupné kvalitě, které zhlédlo přes 800.000 diváků. „Projekt 100 je tak suverénně nejtradičnější i největší kolekcí klasických filmů distribuovaných v tuzemských kinech," řekl dramaturg Jan Jílek.

„Při výběru jsme si vědomi tradice a celorepublikové prestiže značky Projekt 100. Doufám, že se nám opět podařilo vytvořit kolekci děl, která jsou dostatečně různorodá, doslova baží po velkém plátně a budou mít širokou diváckou odezvu," uvedl.

Diváky čekají i předfilmy

Zatímco minulost Projektu 100 je reprezentována tradicí, jeho budoucí udržitelnost podle něj vždy určuje zájem diváků. „S tím jsme zvláště v posledních třech letech spokojeni," řekl Jílek. Podle něj bude i letos zmíněné snímky uvádět více než stovka kin. Jedná se prakticky o všechny klubové kinosály v Česku. Ve hře na příští rok je restaurovaný Kouř Tomáše Vorla, který byl původně avizován již na rok 2015.

Novinkou je spolupráce s neziskovou organizací iShorts, jež prezentuje nejzajímavější české i zahraniční krátké filmy. Diváky Projektu 100 tak čekají projekce krátkých, tematicky pečlivě vybraných předfilmů převážně od studentů českých filmových škol. V případě Sedmi statečných to bude tříminutová kriminální komedie The Deal režiséra Štěpána Vodrážky z roku 2010.

Aby filmoví fanoušci získali o programu přehlídky lepší představu, byl spuštěn nový web přístupný ZDE.