Speciální přenosná konstrukce vybavená velkoformátovými projekčními plochami s vysoce kvalitním zvukem umožní návštěvníkům netradiční vnímání Smetanovy Vltavy a Janáčkovy Sinfonietty propojené s výjevy české krajiny a zajímavým uměleckými díly. Instalaci, která si klade za cíl oslovit co nejširší publikum, bude možné "zažít" od června do listopadu v šesti českých městech.

Hasičská fontána na hasičských slavnostech v Litoměřicích v roce 2017.
Hasičské stříkačky vzedmou Vltavu. Chystá se největší barevná fontána na světě

"Když jsme přemýšleli o tom, jak oslavit kulaté výročí republiky, bylo nám jasné, že musíme udělat to, co se od prvního českého orchestru očekává. Naplánovali jsme proto koncerty nejen v Praze, ale i v Bratislavě, Londýně, New Yorku, Washingtonu a ve Vídni," sděluje generální ředitel České filharmonie David Mareček.

Ohromující výsledek

"Zároveň jsme si ale říkali, že bychom měli vymyslet něco pro ostatní české regiony, kam se náš orchestr téměř nedostane. Připravit něco výjimečného. V tu chvíli nám došlo, že pro tento účel se nejlépe hodí vynikající londýnská společnost 59 Productions, s níž jsme začali uvažovat o spolupráci už před čtyřmi pěti lety," doplňuje Mareček. Že vsadili na dobrou kartu, ukazuje výsledek, který je podle něj ohromující.

Geographia (červená) a Cavalli (modrá) - šestnáctimetrové bohatě zdobené benátské lodě celé odpoledne brázdily vltavské vody. Lodě poháněla síla 16 gondoliérů.
Svatojánské Navalis: Vltava hostila benátské gondoly

Audiovizuální instalace je umístěna v jakési přenosné galerii. "Prostor je designován tak, aby se publikum nacházelo uprostřed hudebního zážitku. Některé lidi představa formálního koncertu trochu odrazuje. Doplnění hudební složky o vizuální dimenzi ovšem může zaujmout stávající i nové posluchače klasické hudby a vzbudit v nich zvědavost a zájem," přibližuje koncept instalace Richard Slaney, výkonný ředitel společnosti 59 Productions.

Ta se mimo jiné proslavila videoprojekcí pro zahajovací ceremoniál Letních olympijských her v Londýně v roce 2012, spoluprací na filmu Válečný kůň či návrhem a kreativní režií výstavy David Bowie je…