Tam má chytrý a vtipný příběh o osudovém setkání kurážné hospodyně a Napoleona Bonaparta premiéru ve čtvrtek 20. listopadu. Režie se chopil Radek Balaš, který před dvěma lety na Jezerce inscenoval úspěšný muzikál o svobodě Já, François Villon. „Oproti dvěma předchozím inscenacím je ta naše jiná v několika ohledech," říká Balaš.

„Zaprvé původní text byl psán pro velké vinohradské ‚plátno', byl tudíž rozsáhlejší i co do délky monologů. Pro Jezerku jsem jej o takových patnáct minut zkrátil. Druhá věc – v původní verzi měl pan Hubač i více písniček a muzikanti hráli živě na jevišti, což by tady bylo z produkčních důvodů obtížně proveditelné. S principálem Honzou Hrušínským jsme si nejdřív ověřovali, zda má zkomornění Generálky smysl, a zjistili jsme, že rozhodně ano, že hra je ze všeho nejvíc o Napoleonovi a Josefině," vypráví režisér.

Vyhnanství na ostrově Svatá Helena

Poslední posun v textu podle něj nastal z věkových důvodů herečky, jež v květnu oslavila třiaosmdesátiny.

„Základní zápletka hry spočívá v tom, že Josefina Pontiová přijíždí za Napoleonem do vyhnanství na ostrov Svatá Helena, a to z pragmatických důvodů – chce po něm peníze za mrtvé. Její tři synové totiž padli v bitvě u Slavkova, ale zůstaly po nich rodiny, které musel někdo živit. Než k tomu dojde, Josefina se stane Napoleonovou hospodyní a kuchařkou, vlastně se ti dva sblíží. Kvůli onomu časovému posunu už dnes ale nemůžeme hrát o synech, nýbrž o vnucích Josefiny, což s sebou přináší jinak přenastavené vztahy. Zatímco v původní inscenaci šlo – i když nenápadně – o vibrace mezi mužem a ženou, v té naší víc vynikne lidské soužití jako takové," doplnil Balaš.

Dojde i na staré známé pravdy

Hru, v níž vedle situačního humoru dojde i na staré známé pravdy, že se v životě vyplatí postavit ranám osudu, napsal Jiří Hubač přímo pro Jiřinu Bohdalovou. „Josefina je moje stará láska, je to krásná role psaná vynikajícím autorem. Moc ráda jsem vklouzla do jejího rozevlátého šatu a slovníku a v docela novém hávu se po letech vrhám do dojemného příběhu vášně, lásky i nenávisti," uvedla herečka.

„Teprve teď po letech jsem si uvědomila, jaký je to nádherný text. Že má myšlenku, hlavu, patu, oblouk – prostě Hubač byl geniální," pravila herečka, která měla v předchozích verzích hry za partnery Petra Haničince a Václava Postráneckého. Na Jezerce ztvární Napoleona Bonaparta Radek Holub.

„Je pro mě čest, že si mě Jiřinka vybrala za spoluhráče v tomto kusu. Její Josefina je výborná, zahrnuje celou škálu herecké profese. V inscenaci zazní všechny možné tóniny jejího umu, jedná se vlastně o koncert Jiřiny Bohdalové. Já jí k tomu jen bubnuju," sdělil skromně Radek Holub. V dalších rolích se objeví Petr Vacek, Martin Sitta, Zdeněk Hruška a Zdeněk Maryška v alternaci s Petrem Pelzerem.

Nová domovská scéna Bohdalové

V Divadle Na Jezerce, kde nalezla po Vinohradech novou domovskou scénu, účinkuje Bohdalová již v inscenacích Paní plukovníková (dosud 170 repríz), Lásky paní Katty (215 repríz) a v příležitostně uváděném pořadu Setkání s Jiřinou Bohdalovou.

Pro Radka Holuba je postava Napoleona devátou velkou rolí na tomto jevišti. Těmi předešlými jsou Pavel Malina v Petrolejových lampách, Malvolio ve Večeru tříkrálovém, fráter Timotej v Mandragoře, Jago v Othellovi, Babs v Charleyově tetě, Podkolatov v Ženitbě, Jeppe v Jeppem z vršku a obkladač Mudrc v irské hře Práskni do bot.

Čtěte také: Jiřina Bohdalová se objeví v titulní roli v Divadle Na Jezerce