„Druhý ročník Weird Europe nabídne divákům osm titulů. Například premiérově se představí vegetariánský horor Raw (režie Julia Ducournauová) a dokument Safari nelítostného pozorovatele každodenní lidské ubohosti Ulricha Seidla.

Čtěte také: Hostem letošního Febiofestu bude srbský režisér Kusturica

Letošní výběr filmů se točí kolem objevování přirozenosti 

Více než špetku podvratnosti nabídne snímek Stát pevně režiséra Alaina Guiraudiea," uvedla Brabcová. Za surreálnou parafrázi Krásky a zvířete označila dílo italského režiséra Paola Sorrentina Rodinný přítel.

„Letošní výběr filmů se z velké části točí kolem objevování potlačené přirozenosti, zkoumání identity a zachycování výstředních rituálů z nevšední filmařské perspektivy. Tohle téma se syrově prolíná iniciačním hororem Raw, z distance ho sleduje lovec trapnosti Ulrich Seidl v Safari, točí se kolem něj výstřední anamnéza osobní krize Stát pevně," charakterizoval to dramaturg Aleš Stuchlý.

Přehlídka nabídne i přednášky

Součástí přehlídky budou dvě přednášky, na kterých se podílí se svým kolegou Vítem Schmarcem. Pojmenovali je Ulrich Seidl: škodolibý kronikář rakouské existence a Rodinný přítel a formální eskamotér Paolo Sorrentino.

Přehlídku Weird Europe organizuje společnost Film Europe. Pořádá i festival Be2Can, který přináší nejlepší filmy z Berlinale, Benátek a Cannes, a také přehlídku současné severské kinematografie Scandi. Více informací je na adrese www.filmeurope.cz.