Režisér Forman, který letos oslavil 85. narozeniny, žije trvale v USA. Je držitelem dvou Oscarů za nejlepší režii snímků Amadeus a Přelet nad kukaččím hnízdem a tří Zlatých glóbů za stejné snímky a Lid versus Larry Flint. V roce 1995 mu byla udělena medaile prezidenta České republiky Za zásluhy. Mezi jeho další známé filmy patří například Hoří, má panenko nebo Lásky jedné plavovlásky, z novějších Goyovy přízraky.

Z výstavy fotografií Petra Našice (1964) dokumentující natáčení filmu AMADEUS Miloše Formana
Formanův Amadeus se vrátí do českých kin. Předpremiéra bude v Praze

Čestné občanství uděluje Praha od roku 1920

Stříbrnou medaili navrhují radní udělit třiaosmdesátiletému Jiřímu Chválovi, který je od roku 1959 druhým sbormistrem Kühnova dětského sboru a od roku 1967 stojí v jeho čele. Sbor se pod jeho vedením stal světovou špičkou a získal řadu mezinárodních ocenění. Od roku 1958 působí na katedře dirigování HAMU, stal se tam i profesorem.

Čestná občanství hlavní město uděluje od roku 1920, předtím udělovala takzvaná čestná měšťanství. V roce 1922 ho obdržel první český prezident Tomáš Garrigue Masaryk. V letech 1945 až 1989 byla občanství udělována zejména českým politickým funkcionářům a zahraničním politikům, kteří Československo navštívili.

Miloš Forman.
Retrospektivu snímků Miloše Formana uzavřel film Viděno osmi

Od roku 1990 toto ocenění získaly více než čtyři desítky osobností

Po pádu komunistického režimu bylo odňato J. V. Stalinovi a československým prezidentům Klementu Gottwaldovi a Gustávu Husákovi. Od roku 1990 toto ocenění získaly více než čtyři desítky osobností.

Letos v srpnu Praha navrhla upravit podmínky pro čestné občany. Nově by měli mít nárok na přepravu v MHD zdarma nebo bezplatný vstup na pražské kulturní či sportovní akce. S udělením čestného občanství či medaile hlavního města bude také nově muset oceněný nebo jeho dědicové předem vyjádřit písemný souhlas.