Petici požadující jeho zákaz podepsalo přes 1000 obyvatel Prahy 1. Pouliční produkce je v Praze povolená dva roky, loni ale vznikl seznam 20 míst, kde se busking provozovat nesmí.

Umělci z iniciativy Buskerville připravují vlastní regulaci. „Uvažují o rozdělení lokalit dle atraktivnosti pro hraní a možného výdělku, omezenou dobu hraní pro jednoho buskera či kapelu a nebrání se ani poplatkům za povolení k hraní," uvedla Melecká.

Současná pražská vyhláška z loňského dubna stanovuje 17 míst, kde se v Praze nesmí hrát. Radní města Lukáš Manhart (TOP 09) však nevylučuje, že v ní dojde k určitým změnám. „Současnou vyhlášku je nutné považovat za určitý ‚výkop', musíme si totiž uvědomit, že dosud nebylo pouliční umění takovýmto způsobem v Praze vůbec upraveno. Je proto nutné počítat s tím, že v budoucnu budou jistě probíhat její jistá zpřesnění," uvedla Manhart.

Důležitý je dialog

Je podle něj třeba hledat i neformální cesty k dialogu mezi občany, buskery a Prahou. Obyvatelům projekce často vadí, Praha 1 předala v létě k projednání magistrátu petici více než 1000 z nich. „Samotní buskeři jsou si toho vědomi. Současnou situaci vidí jako chaotickou. Chápou, že někteří rezidenti na Praze 1 si oprávněně stěžují na hlučnost produkce a někdy stereotypnost repertoáru," dodala Melecká.

Radnice Prahy 1 zároveň navrhuje další místa, kde požaduje omezení uměleckých produkcí. Nově by mezi ně chtěla zařadit například celé Václavské náměstí a Národní třídu.

Zpěv či hru na hudební nástroj zakazuje vyhláška například v Celetné ulici, na Hradčanském náměstí, v Husově, Jilské nebo Karlově ulici. Takzvané tiché umělecké činnosti, jako jsou třeba pantomima nebo živé sochy, jsou na těchto místech povoleny. Místní si ale stěžují i na ně, například umělec vytvářející obří bubliny podle nich nechává na dlažbě skvrny a louže.