Poslední červnový víkend rozezní Prahu hudba a hlavní město zažije hned dva významné hudební festivaly. Kromě již tradičních United Islands of Prague, které již po třinácté představí to nejlepší z evropských hudebních objevů, proběhne v areálu holešovického Výstaviště první ročník festivalu METRONOME. Za oběma festivaly stojí stejný organizační tým v čele s Davidem Gaydečkou, který prozradil, na  co se těšit.

Jak vás napadlo uspořádat nový festival Metronome?
David: United Islands of Prague se snažíme poslední roky vést jako festival, na kterém se představují především nové začínající projekty s velkým potenciálem. Na dramaturgii pracuje Bára Šubrtová, která interprety velmi pečlivě vybírá a už mnohokrát se tak podařilo na UIOP předpovědět úspěšné interprety pro následující roky, ať už české kapely nebo ty zahraniční. Avšak posledních pět let jsme měli v hlavě plán na festival, který by přivezl do Prahy velká a slavná jména světové hudební scény. Proto vznikl METRONOME festival, jehož první ročník se uskuteční ve stejný víkend jako United Islands of Prague. Líbí se mi představa, že člověk přijede do hlavního města na prodloužený červnový víkend, projde si památky, odpoledne stráví procházkou po pražských ostrovech a parcích, kde mu zahrají mladí talentovaní hudebníci na United Islands of Prague a večer pak tramvají dojede o pár zastávek dál na Výstaviště, kde bude mít možnost poslechnout si naživo velké hvězdy hudebního světa.

Jaké hvězdy to budou? Na koho se na METRONOME můžeme těšit?
David: Jsem opravdu nadšený, že se nám podařilo přivést jako headlinera Iggyho Popa, který právě vydal nové skvělé album a jehož pražský koncert bude mít neopakovatelný charakter, zahraje totiž sólové věci a to nejen z aktuálního alba Post Pop Depression, ale i z berlínského období z desky Lust for Life. Foals poprvé ve své kariéře jedou stadiónové turné, podařilo se jim se probojovat z pozice klubové kapely až k vyprodanému stadionu Wembley. Kromě osvědčených jmen, jako jsou The Kooks nebo Crystal Fighters, se na METRONOME objeví i mnoho projektů v české premiéře - například izraelská zpěvačka Ninet, nebo sólový projekt bývalého saxofonisty Parov Stellar Max the Sax. Těším se i vystoupení tuzemských interpretů – „Best of" koncert Richarda Mullera, brněnské Ghost of You či elektroswingové Mydy rabycad. A podařilo se nám domluvit i několik opravdu exkluzivních záležitostí - na pódiu se úplně poprvé setká Ivan Král s Jiřím Suchým a J.A.R. předvedou své songy v netradičním pojetí s gospelovým sborem.

Festival METRONOME se odehraje na pražském výstavišti v Holešovicích, proč právě tam?
David: Považujeme holešovické výstaviště za jednu z nejzajímavějších pražských lokací. Pro takto velký festival je tu perfektní zázemí, které zahrnuje open-airové stage i kryté haly. Také jsme okouzlení tím, že se zde spojuje atmosféra městského parku s jedinečnou architekturou. Návštěvníci budou v místě plném zeleně a zároveň to budou mít tramvají kousek do centra města. METRONOME bude probíhat na čtyřech pódiích v areálu a bude zde k dispozici také stanové městečko a zázemí pro ty, kteří chtějí zůstat ve víru festivalu po oba dny.

Co je pro vás při pořádání METRONOME na prvním místě? Můžete prozradit jaká je vaše vize do budoucnosti?
David: Na první místo stavíme kvalitní dramaturgii a perfektní zázemí pro návštěvníky. Během prvních 5 let festivalu bychom chtěli z METRONOME vybudovat stabilní festival evropského formátu, který bude přivážet do Prahy hvězdy světové hudební scény. Proto pevně věřím, že se nám letos povede odstartovat festivalovou raketu, kterou už nic nezastaví.

Čtěte také: Pražské ostrovy rozezní nejtalentovanější hudební objevy