V Praze bude legendární Muchovo dílo k vidění do konce letošního roku. Po výstavě v Japonsku a Číně by se mohl cyklus pláten přemístit na výstavy v Jižní Koreji a v USA. Kdy se epopej vrátí do Česka, zatím není jasné.

Kam s epopejí? 

Vedení Prahy chce do konce příštího roku rozhodnout, zda pro Slovanskou epopej Alfonse Muchy postaví nový dům, nebo ji umístí do objektu, který patří hlavnímu městu. Novinářům to v úterý řekl radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalice). Pražští radní dnes také schválili znění memoranda, na základě kterého metropole půjčí epopej do Číny. Výstava v Číně bude následovat po japonském turné a bude od poloviny roku 2017 do poloviny roku 2018. Příbuzný malíře John Mucha s plánovaným turné nesouhlasí a podal kvůli tomu na Prahu žalobu.

Podle Wolfa jsou dvě možnosti, mezi kterými se město rozhoduje. První možností je najít dům ve vlastnictví hlavního města, kam by byla velká plátna umístěna.

Druhou pak je výstavba nové budovy. „V minulosti vznikl projekt stavby na Výstavišti, který jsem si nechal vyndat z archivu. Projekt vypadá zajímavě, samozřejmě by ale musel projít úpravami," řekl Wolf. Návrh umístit epopej na Výstaviště se zrodil v roce 2001, návrh stavby, které se přezdívalo krabička od sirek, pak vznikl o čtyři roky později.

Příběh vzácných obrazů

Kromě dvacítky velkoplošných pláten, které jsou nyní vystaveny ve Veletržním paláci v Praze, pojede na turné další zhruba třicítka Muchových děl ze sbírky Galerie hlavního města Prahy i z dalších veřejných a soukromých sbírek, píše se v materiálech určených pražským radním. Příbuzný malíře John Mucha s plánovaným turné nesouhlasí a podal kvůli tomu na Prahu žalobu.

Cyklus pláten zachycujících slovanskou mytologii je zařazen na seznam kulturních památek. Dílo se za velké mediální pozornosti v roce 2012 přestěhovalo do Prahy z Moravského Krumlova, kde bylo desítky let vystaveno na tamním zámku. Legendární cyklus pláten věnoval Mucha Praze pod podmínkou, že pro dílo vybuduje samostatnou výstavní síň. To se ale nestalo, plátna jsou v Národní galerii vystavena provizorně.

Čtěte také: Pražští radní projednají metropolitní plán i Slovanskou epopej