„Už před týdnem jsem požádala Institut plánování a rozvoje, aby vytipoval možné lokality, kde by Slovanskou epopej bylo možné umístit," řekla primátorka. Mezi posuzovanými lokalitami podle ní budou i vrch Vítkov a místo po někdejší budově takzvaných Eliščiných lázní. Obě místa navrhují příslušné městské části. „Teprve studie nám ale ukáže, jestli neexistují vhodnější místa," dodala. Už dřív primátorka uvedla, že by v metropoli mohla vyrůst nová galerie.

Jednání budou příští týden 

„V příštím týdnu se sejdu s primátorem Brna Petrem Vokřálem a budeme se bavit i o variantě, že by se do doby, než se nám podaří sehnat adekvátní prostory, vrátila Slovanská epopej zpět do Moravského Krumlova," řekla  Krnáčová.

S tím ale nesouhlasí starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09). Město podle něj může na zámku, který v červnu koupilo, nabídnout k vystavení epopeje rozšířené a krásné prostory, které splňují podmínky Národního památkového ústavu.

Kde je Epopej nyní? 

„Díla Slovanská epopej si všichni v Moravském Krumlově velmi vážíme, bude pro nás ctí, pokud se alespoň dočasně bude moci k nám vrátit. Město je připraveno hostit Slovanskou epopej s úctou, kterou si tento soubor zaslouží," řekl starosta.

Epopej je nyní provizorně umístěna ve Veletržním paláci, kde bude k vidění do konce letošního roku. Poté se vydá na turné po Asii, což ovšem někteří odborníci i malířův příbuzný John Mucha kritizují. Kdy se dílo vrátí do Česka, zatím není jasné.

Cyklus pláten zachycujících slovanskou mytologii je zařazen na seznam kulturních památek.

Čtěte také: Praha 3: Muchova epopej by měla mít výstavní síň na Vítkově