Sedmašedesátiletý Andršt je známý jako bluesový, jazzový, jazzrockový a artrockový kytarista, skladatel a pedagog. Nyní vystupuje se svými kapelami Luboš Andršt Group, Blues Band Luboše Andršta, Framus Five a v akustickém triu Prokop, Andršt, Hrubý. Zahrál si s mnoha předními muzikanty. Dvakrát si zahrál i s legendárním americkým bluesovým kytaristou a zpěvákem B. B. Kingem.

Složení rady 

Dozorčí radu tvoří šest skladatelů, tři textaři a čtyři nakladatelé. „Poslední roky jsme pracovali na dopadech směrnice Evropského parlamentu o kolektivní správě na činnost OSA. V nejbližší době nás čeká transpozice této směrnice do našeho právního řádu. Nicméně jsem rád, že z více než 80 procent požadavků této směrnice již splňujeme," uvedl Andršt.

Podle ředitele OSA Romana Strejčka evropská směrnice harmonizuje pravidla autorských zákonů v zemích EU a zavádí řadu kritérií transparentnosti. Na druhou stranu by však se snahami o sjednocení ochrany autorských práv v EU mohla být oslabena teritoriální působnost domácích správců.

Růst příjmů 

OSA, který zastupuje majitele autorských práv k hudebním dílům, loni vzrostly příjmy na 915 milionů korun. Byla to nejvyšší částka za dobu existence této organizace. Rekordních bylo i 501 milionů korun, které OSA v roce 2015 rozdělila mezi české autory a nakladatele. Nejvíc peněz, 375 milionů korun, loni do pokladny svazu přinesly poplatky z televizního, rozhlasového a on-line vysílání. Organizaci založili sami autoři v říjnu 1919. K 31. pro­sinci 2015 OSA zastupovala 8819 domácích nositelů práv a statisíce nositelů autorských práv z celého světa.

Čtěte také: McCartney v Praze připomene hity Beatles i své novější skladby