Uctili památku tohoto v nejlepším slova smyslu lidového umělce, bohéma i provokatéra. Postáli v tichém zamyšlení, mnozí na chvíli usedli či položili kytičku.

U rakve na katafalku byly věnce rodiny zesnulého, Knihovny Václava Havla, obce Kytín, kde Landovský žil, předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka, Karla Schwarzenberga, Herecké asociace, vídeňského Burgtheatru i Českého rozhlasu. Landovský byl s ním spjat v 90. letech účinkováním v pěti hrách, ale i tím, že v době, kdy přišel prakticky o všechny možnosti obživy a nesměl prakticky nic, napsal devět dílů do nekonečného rozhlasového seriálu Jak se máte, Vondrovi? s předsedkyní normalizačního svazu dramatických umělců Jiřinou Švorcovou v čele. Autorsky ho tehdy „přikryl" Alex Koenigsmark.

Nechyběly ani poslední květinové pozdravy Národního divadla a dalších pražských scén. Například Činoherního klubu, jehož členem byl Landovský jedenáct let a kde měla v roce 1969 premiéru jeho nejznámější hra Hodinový hoteliér, i Divadla na Vinohradech, které ji uvedlo tento týden ve zkušebně.

Protentokrát zbohatneme

„Já budu na Pavla vzpomínat především jako na úžasného člověka. Jako herce ho znali všichni, ale jeho dramatické texty už tak známé nebyly," řekl režisér této inscenace Ivan Rajmont. Měl to štěstí, že kdysi dávno nastudoval i jeho hru Případ pro vesnického policajta. „Premiéru měla chvíli poté, co se stal disidentem – a tak byla vzápětí zakázána," podotkl Rajmont, který právě připravuje v Liberci jeho další text Protentokrát zbohatneme. „Moc mě mrzí, že se toho Pavel nedožil, protože mu moc záleželo na tom, aby tahle hra spatřila světlo světa," dodal.

Následný církevní obřad byl pro veřejnost uzavřen a určen jen rodině a nejbližším přátelům zesnulého. Na poslední cestu ho přišli vyprovodit například herci Jan Potměšil, Vladimír Kratina, Dagmar Havlová a Jan Kačer, režiséři Arnošt Goldflam, František Filip a Jan Hřebejk, prezident Herecké asociace Jiří Hromada a přátelé z doby disentu – například bývalá televizní hlasatelka Kamila Moučková či John Bok.

Zádušní mši sloužil salesián Ladislav Heryán, kterému se přezdívá kněz undergroundu. „Pavel nepatřil jen své rodině, ale patřil nám všem. Jsme smutní, ale nejsme zoufalí," řekl a zdůraznil, že zesnulý odcházel poslední dva roky z tohoto světa smířen. Herečka Táňa Fischerová četla z evangelia.