„Jednou z hlavních myšlenek festivalu je dát soudobým skladbám nejen zaznít, ale také zajistit jejich provedení v prvotřídní kvalitě, prostřednictvím profesionálních, specializovaných interpretů," uvedla Hradilková.

Festival oslovil Kadeřábka a Trojana 

V premiéře festival nabídne pět skladeb českých autorů a dvě irského skladatele a klavíristy Kevina Volanse, který je známý díky spolupráci s americkým souborem Kronos Quartet. Mezi českými premiérami nechybí tvůrčí skladatelské zakázky, které Contempuls každoročně zadává českým autorům. Letos festival oslovil Jiřího Kadeřábka a Jana Trojana.

Výrazným aspektem letošní dramaturgie je současná hudba Dánska. Festivalu se zúčastní Hans Abrahamsen, čerstvý držitel prestižní Grawemeyerovy ceny a ceny britské Královské filharmonické společnosti za monodrama Let me tell you napsané pro sopranistku Barbaru Hanniganovou a Berlínské filharmoniky. Další pohled na současnou dánskou hudbu zprostředkují skladby Benta Sorensena a dílo Oort Cloud pro dva akordeony a saxofon skladatele Jexpera Holmena, který se pražského provedení rovněž zúčastní.

Součástí festivalu budou i přednášky 

Z dalších zahraničních hostů se představí například francouzský hudebník Pascal Gallois a britský pianista a muzikolog Ian Pace. Poprvé letos festival představí platformu Contempuls Lab, otevřenou mladým souborům a projektům. Součástí programu jsou i přednášky se skladateli. Více informací je na www.contempuls.cz.

Festival Contempuls byl založen v roce 2008. Jeho posláním je přinášet domácímu publiku přímý kontakt s aktuální světovou produkcí na poli komponované hudby.

Čtěte také: Prolog festivalu Martinů nabídne Hudbu Hradní stráže a Policie ČR