Ve vyprodaném sále Sukovy síně Rudolfina se setkali čtyři finalisté soutěže Pianista roku, kteří prošli čtyřmi náročnými soutěžními koly v hotelu Boscolo Prague. Před porotou ve složení Petr Malásek (klavírista, skladatel), Jitka Fowler Fraňková (koncertní klavíristka, pedagožka, a Rostislav Čapek (výrobce strunných nástrojů) a diváky soutěžili ve dvou disciplínách.

Během napínavého čekání na výsledky vystoupil swingař Smigmator 

První disciplínou byla improvizace na čtyři vylosované tóny a druhým úkolem bylo zahrát jakoukoli skladbu blízkou jejich srdci. Došlo na mistrovské výkony, improvizace na známé skladby či přímo na vlastní skladby.

Během napínavého čekání na výsledky soutěže vystoupil swingař Jan Smigmator s jazzovým pianistou Vladimírem Strnadem a vítěz prvního ročníku soutěže Petr Ožana s vlastními skladbami, které bravurně zazpívala šansoniérka Renata Drössler

Vítěz získal odměnu 30 tisíc korun 

Porota, diváci v sále a diváci u přímého internetového přenosu rozhodli o vítězi, kterým se stal Zdeněk Urbanovský. Zdeněk absolvoval konzervatoř, obor skladba v roce 2004 a ke svým životním úspěchům počítá mimo jiné dočtení Egypťana Sinuheta nebo výstup na Sněžku. Nyní samozřejmě i vítězství v soutěži Pianista roku, kde získal mimo jiné odměnu v hodnotě 30 tisíc korun od společnosti PETROF a originální skleněnou plastiku od uměleckého skláře Petra Kuchty.

Kdo obsadil další místa? 

Druhé místo obsadil ruský klavírista Pavel Kuznetsov, který již v patnácti letech vystupoval jako sólista s orchestrem a v současnosti studuje na Akademii umění v Berlíně. Bronzovou příčku obsadil Zdeněk Král, který se věnuje především kompozici scénické a filmové hudby, koncertům, psaní dětských knih a televizní tvorbě.

Jako čtvrtý skončil Rober Ferenc, kterého ke hře na klavír od jeho pěti let začaly vést vychovatelky v dětském domově. Studoval na Konzervatoři Jana Deyla v Praze, před pár měsíci natočil svoje první CD. Soutěž, kterou každoročně pořádá kavárna New York Prague a PETROF laskavě podpořili hotel Boscolo Prague, Dopravní podniky hl. m. Prahy, společnost Merlot d'Or a Nadace ČEZ.